Vi har sett det gång på gång. Profeten Muhammed , islam eller muslimer attackeras och det liberala etablissemanget försvarar attackerna genom att tala om vikten av att värna om det fria ordet. Men när kritiken riktas åt annat håll då är yttrandefriheten plötsligt inte längre lika viktig. Denna video visar hur det kan se ut i Frankrike:

Detta bevisar att allt högtravande prat om yttrandefrihetens helgd inte är så mycket mer än ett svepskäl för att attackera islam. Men Frankrike är inte det enda landet som uppvisar sådant hyckleri. Tyskland – som har en lag som inskränker yttrandefriheten (genom att man inte får ifrågasätta den officiella historieskrivningen kring andra världskriget) – har visat att läget inte är särskilt mycket bättre där. Det är nämligen så att tidningen Süddeutsche Zeitungs karikatyrist Dieter Hanitzsch nyligen fått sparken efter att ha hånat Benjamin Netanyahu i kölvattnet av den israeliska statens senaste massaker på palestinier. Detta är tydligen oacceptabelt. Samme Hanitzsch passade i fjol på att håna Recep Tayyip Erdogan, och då var det inga problem. Men när Netanyahu är måltavla, då blir det känsligt.

I USA har både republikaner och demokrater föreslagit en lag som förbjuder kritik mot Israel i form av bojkottuppmaningar där det strängaste straffet blir böter på en miljon dollar och tjugo år i fängelse.

Muslimer har vid det här laget lärt sig hur dessa saker fungerar. Vi blir inte längre lurade. Pratet om yttrandefrihet är en klubba som man använder för att slå oss på huvudet med. Som ”grundläggande värdering” betyder den inte särskilt mycket.


Källor: Anadolu Agency och Huffington Post