Den 21:a januari i år publicerade Expressen en debattartikel med en rubrik som talar för sig själv: I Sverige lever kvinnor under islamistisk könsapartheid. Problemet är bara att ingenstans i artikeln presenterar författarinnan, Helene Bergman, några som helst konkreta belägg för påståendet.  Istället lyfter hon fram exemplet Fadime Sahindal som 2002 föll offer för ett hedersmord. Men som påpassliga Facebook-användare påpekat tillhörde Fadime inte en muslimsk familj, vilket klargjorts i en artikel i Expressens systertidning Göteborgsposten:

Några dagar efter mordet på Fadime trädde hennes svåger fram i DN (27/01-02) och sa: ”Vi är inte muslimer. Vi utövar en urgammal tro, ett slags naturreligion”.

Man har alltså medvetet valt att vilseleda läsaren genom att till att börja med förväxla könsapartheid med hedersmord (som inte alls är samma sak) och genom att därefter låta läsaren tro att Fadime föll offer för islamistiskt våld när förövaren i själva verket inte ens var muslim.

Det verkar som att Expressen tagit till sig av kritiken eftersom man några dagar senare gjorde en pudel och ändrade rubriken på artikeln genom att ta bort ordet ”islamistisk”. Det är berömvärt, förvisso, men det hade varit ännu bättre om man hade faktagranskat artikeln innan den publicerades. Eller är det för mycket begärt av en tidning som Expressen?