Abu Eesa Niamatullah är imam i en moské i Manchester, och undervisar i islam över hela världen via al-Maghribinstitutet. I vintras besökte han Sverige och höll i en helgkurs om Surat al-Imran. Efter terrordådet i Manchester gick han ut på Facebook med ett budskap, riktat till såväl muslimer som icke-muslimer. Vi har översatt texten från engelska och presenterar den nedan:

Jag vet att min vackra stad Manchester just nu befinner sig i ett väldigt sargat tillstånd, men tillåt mig att uttrycka följande.

Kära muslimer:

Vi har länge fruktat att denna stund ska komma, dagen då terrorn kommer till vårt område, som om det inte redan fanns tillräckligt av den varan runtom i världen.

Som troende vet ni redan att det inte finns något sådant som ”andras barn”. VÅRA barn, i VÅRT samhälle har medvetet angripits av terrorister, vars sedefördärv inte har några gränser. De tog Alan Henning ifrån oss i Syrien, och nu har de tagit våra barn och grannar ifrån oss i Manchester.

Många av oss är rädda och osäkra, vilket jag förstår. Vi kramade om våra nära och kära lite extra starkt, oroliga för vad som kan hända dem. De som bär niqab eller t.o.m. hijab tvekade lite extra över att gå ut. Vissa kommer t.o.m. att undvika att lämna hemmet under hela denna vecka. Det spelar ingen roll vilka fakta som råder kring en terrorattack, muslimer kommer förfärande nog *alltid* behöva utgå från att man kommer att klandra oss eftersom en ansenlig och högljudd del av vårt samhälle KOMMER att göra just det, oavsett vad sanningen är.

Men du har inte råd med lyxen att gömma dig. Du är en MUSLIM. Ditt samhälle är BEROENDE av dig, och om det inte redan är det så BORDE det vara det. Vi är här för att TJÄNA våra samhällen, inte för att bli betjänta av dem. Det hör till vårt jobb [som muslimer]. Vi kan inte tillåta oss själva att stanna inomhus och låta detta handla om OSS, oavsett vad som händer de närmaste veckorna och månaderna, som kommer att bli svåra i vår omgivning. I all den ilska och förvirring som uppstått, krävs vi på svar som vi uppriktigt sagt inte kan ge.

Vårt ansvar är i första hand till de som förlorat ett barn, syskon, förälder, familjemedlem eller vän, och vi måste göra det vi kan (så som jag förklarat i tidigare meddelanden [1]) för att ge stöd till vårt samhälle i denna svåra stund, trots att vi inte känner oss säkra eller självsäkra nog att gå ut och leva som vanligt eller hjälpa till.

Det finns två saker som jag vill att ni gör:

1. Be. Och då menar jag ordentligt. Be. Inget kommer att stilla din oro och din rädsla som att sätta din lit till din Herre, att Han sänder ned kärlek, barmhärtighet och säkerhet till alla som lider just nu.

2. Lita på din stad och dess fantastiska befolkning. Manchester förstår skillnaden mellan dig som en person som utövar sin tro och de kriminella människor som använder den för sina egna syften. Och skulle du stöta på människor som inte känner till den skillnaden, VISA dem då denna skillnad, genom att uppträda som den underbara muslim du är.

Kära icke-muslimer:

Jag vet hur svårt det kan vara att känna tillit till dina muslimska grannar och medborgare när alla dina sinnen tycks lära dig något annat. Vi önskar att bilden som förmedlas till er kunde se annorlunda ut, men vi kämpar själva [med den här situationen]. Du måste tro oss när vi säger att din muslimske vän, kollega, anställda, chef eller bara vanlige medborgare håller på att bli tokig över frågan om hur vi bör göra för att bli kvitt dessa fördömda terrorister.

Jag håller med er. Vi kan inte bara skylla på utrikespolitik, eller terroristernas sociala omständigheter, eller vad det nu må vara. Det finns otvivelaktigen en medveten vilja att förvrida islams budskap för att tjäna terroristernas egna avskyvärda ideologi, även om det inte hade funnits något att klaga över i världen. Vi får helt enkelt lita på att säkerhetstjänsten lyckas ställa gärningsmännen inför rätta såsom de dagligen skyddar oss från misslyckade attacker, och vi litar på att våra lärda och våra ledare agerar bakom kulisserna för att vägleda de vilseledda och rädda de ut ur deras kriminella galenskap såsom de hittills gjort utan allmänhetens kännedom.

Mina vänner, det finns inga genvägar till att hantera sorgen i vår stad, och detta är vår prioritet, men muslimerna behöver också ert stöd. Ett enda uppmuntrande eller solidariskt ord kan ha en *enorm* inverkan på människor som är som ni, fast med en annan hudfärg eller religion. De är DESPERAT angelägna om att hjälpa, men många kommer att känna sig förlamade av denna avskyvärda tragedi och kommer inte att veta hur de ska uppföra sig. Vi har absolut INGET att göra med dessa onda skadedjur, men i massans ögon har vi allt att göra med dem, och detta orsakar ytterligare rädsla och polarisering.

Till alla:

Människors liv har förändrats för alltid. Vi andra får inte låta terroristerna bestämma vilken bild som förmedlas. Om vårt gensvar består av kärlek och enighet kommer detta vara den absolut värsta påföljden i dessa avskums ögon, så låt oss se till att de får just det, i drivor.

#ManchesterStrong

https://www.justgiving.com/c…/muslims-for-manchester-victims

[1] I tidigare meddelanden har han berättat hur man kan hjälpa till i praktiken genom att exempelvis donera blod mm.

Källa: Facebook