Sedan en tid tillbaka har muslimerna i stadsdelen Clichy i Paris gjort fredagsbön på gatan efter statens beslut att stänga deras moské. Stadens borgmästare Remi Muzeau har som svar samlat över 100 motdemonstranter för att mota bort och hindra muslimerna från att förrätta fredagsbön. Med stora banderoller med texten ”Stoppa olagliga gatuböner”, marscherade de fram och sjöng ”Marseillaisen” och störde muslimerna i deras bön.

Det var sedan mars i år efter en domstolsstrid som muslimernas moské i området stängdes av stadens borgmästare och blev ombyggt till ett bibliotek. En moské som utnyttjades av  närmare 5000 muslimer dagligen. Muslimerna blev anvisade till en mindre lokal som enligt många inte är tillräckligt rymlig och inte uppfyller säkerhetsnormerna.

I samband med demonstranternas knuffande och trängande drogs en av de bedjandes banderoller ner där det stod ”Enade för en stor moské i Clichy.”

Polisen lyckades dock forma en mänsklig sköld mellan grupperna och muslimerna fick till slut rulla ut sina mattor på asfalten, och kunde ta av sig sina skor och förrätta fredagsbön. Efter avslutad bön klappade de bedjande och borgmästaren lovade att återkomma igen nästa vecka – liksom de muslimska bedjande.

Muzeau fortsatte med att säga:

Jag måste försäkra lugnet och friheten för folket i min stad. Vi får inte tillåta detta att hända i vårt land. Vårt land, Frankrike, är förkrossat.

Hamid Kazed, ordförande för ”Unionen för muslimska föreningar i Clichy”, som ledde bön, sade:

Vi ska fortsätta tills det finns en dialog för en definitiv plats. Det de vill är att splittra medborgarna. Vi är inte fundamentalister. Vi är för islam i Frankrike.

Medan islam länge varit Frankrikes andra största religion, har landet haft en massiv brist på moskéer för sina beräknade 5 miljoner muslimer. Muslimer i flera städer har därför börjat be på gatorna. Detta har förargat den invandrarfientliga högern med partiledaren Marine Le Pen i spetsen.

Detta är ännu ett försök att inskränka muslimernas frihet att utöva sin religion med påtryckningar från Frankrikes högerpopulistiska krafter. Vi ber Allah att underlätta för muslimerna i Paris och i Frankrike i allmänhet, så de får fler platser där de kan förrätta sina böner, amin.


Källa:
abcnews.go.com