Det var i slutet av november förra året som tågvärden Ahad Almosawi fick ta emot nedsättande kommentarer från en manlig passagerare i bistron på SJ:s tåg mellan Göteborg och Malmö. Mannen pratade nedlåtande om hennes slöja och religion, kallade slöjan äcklig och fortsatte trots att Ahad bad honom och hans sällskap att sluta och lämna bistron.

Ahad polisanmälde händelsen och åtal väcktes för ofredande. I början av december hölls rättegången i Halmstads tingsrätt.

”Jag är jättenöjd att jag tog processen”

I dagarna kom domen: Den åtalade mannen döms för förolämpning och ska betala 50 dagsböter om 800 kronor, totalt 40 000 kronor. Utöver det ska han också betala ett skadestånd till Ahad på 5 000 kronor plus ränta, och betala sina advokatkostnader.

– Jag är lättad. Det känns jättebra. Nu behöver jag inte tänka på det här längre, inte vara orolig över rättegången. Jag har stängt boken och kan gå vidare med stolthet, säger Ahad Almosawi.

Åklagaren hade i första hand väckt åtal för ofredande, i andra hand för förolämpning. Tingsrätten bedömde gärningen som det senare.

– Jag är nöjd med resultatet oavsett, för min tanke var bara att han skulle få sitta i rättssalen och skämmas över det han gjort. Att han fick sitta där och ta sitt ansvar som en vuxen människa. Så jag är jättenöjd att jag tog processen och att det blev något av det, säger Ahad.

Tingsrätten bedömer att det inte finns någon anledning att tvivla på Ahads uppgifter. Rätten drar slutsatsen att den åtalade mannen upprepade gånger, med uppsåt, uttryckt sig nedsättande om Ahad Almosawis person, trosbekännelse och att hon bar huvudduk.

Jag tror att fler kommer polisanmäla när det händer något sådant här.

Ahad Almosawi, tågvärd


Källa: Sekotidningen.se