Medier världen över har rapporterat om den modige maliern i Paris som klättrade upp fyra våningar för att rädda en fyraårig pojke från att falla ner från en balkong. Mamoudou Gassama, som 22 år gammal och muslim, befann sig på en restaurang i närheten och tittade på en fotbollsmatch när han hörde uppståndelsen. Det som följde var en rent instinktiv kapplöpning mot klockan för att hinna rädda pojken från att falla handlöst ned till marken. Gassama berättade för CNN:

Jag älskar barn och hade inte velat se barnet fara illa mitt framför mina ögon. Jag sprang desperat för att se efter en lösning och jag tackar Gud för att jag lyckades klättra upp på balkongen. När jag började klättra fick jag mod att fortsätta vidare.

Händelsen som spelades in på video, har fått stor uppmärksamhet i media och för Gassamas hjälteinsats stämde själva president Macron träff med mannen som i media fått smeknamnet ”The Muslim Spiderman”. Macron hedrade honom för hans hjälteinsats och belönade honom med en medalj för ”mod och hängivenhet”. Han tilldelades dessutom franskt medborgarskap och lovades ett jobb inom brandkåren. Gassama berättade vidare till Emanuell Macron:

Jag sprang. Jag korsade gatan för att rädda honom. Jag tänkte inte två gånger och när jag började klättra fick jag mer kraft att fortsätta. Gud hjälpte mig också – Gudskelov så räddade jag honom.

Gassama började sedan skaka av rädsla inuti lägenheten, när han i efterhand insåg vad som hade hänt. Macron sade också följande till Gassama:

Du räddade ett barn. För att göra det krävs stort mod. Utan din hjälp vet vi inte vad som skulle hänt med barnet. Att arbeta som brandman passar denna skicklighet. Du har blivit ett föredöme eftersom miljontals människor har sett dig via sociala medier.

Som påföljd av faderns försummande av sin son har franska polisen arresterat honom. Hans förklaring var att han hade gått iväg för att handla och spelat Pokemon Go utanför bostaden.

För den som försummar och slarvar med sitt ansvar över sina barn, låt denna händelse utgöra ett varnande exempel på vad vårdslöshet gentemot barn kan leda till. Det är inte alltid barnet går att rädda; ibland kan det röra sig om andra allvarliga företeelser såsom förtäring av kemiska ämnen, att barn skadar sig på farliga föremål eller som nu under sommaren, att man lämnar sitt barn i en stekhet bil en varm sommardag!

Vi behöver fler vardagshjältar bland muslimerna och i samhället. Låt oss alla sträva mot att ställa upp för varandra, hjälpa varandra och föregå med gott exempel.


Källor:
Alarabiya
Heavy.com
DailyMail