# Hacathon_Al Hajj, i Mellanöstern heter konferensen som ägde rum i dagarna med deltagande av tusentals utvecklare från båda könen från över 100 länder.

Arrangemanget, som organiserades av Saudiarabisk union för cybersäkerhet, programmering och drönare, lanserades i tisdags för att fortsätta Saudiarabiens ansträngningar att betjäna främst pilgrimerna som gästar Mecka för att utföra vallfärden. Syftet var att dra nytta av de unga talangerna, och lyfta fram kvinnors deltagande i att utforska och utveckla smarta lösningar för Hajj-säsongen. Att locka fram ledande sinnen när det gäller programmering till innovativa teknologilösningar som bidrar till att förbättra och modernisera pilgrimernas välmående.

Detta initiativ är en del av kungarikets engagemang för att stimulera innovation och stödja de unga talangerna och ge dem möjligheter och uppnå målen för Saudiarabiens vision för år 2030.

De ansvariga för konferensen tilldelade priser till vinnarna för de bästa lösningarna och finansiering för deltagarnas projekt värd ca 5 miljoner svenska kronor för att förvandla deltagarnas idéer till realiserade projekt. Och på fredag kväll igår meddelades resultatet av # Hacathon_Al Hajj och vinnaren var ett kvinnligt team, som utvecklade en applikation som översätter instruktionsskyltarna som guidar besökarna till de heliga platserna i Mecka och Medina. Teamet vann ett pris på ca 2 miljoner svenska kronor.

De presenterade projekten omfattar olika områden så som Hajj-tjänster och dess utmaningar, folkhälsa, finansiella lösningar, transport, hantering av folkmassan, trafikstyrning, rese- och boendearrangemang, avfall och avfallshantering, bostads- och kommunikationslösningar.

En av deltagarna var Wikipedias grundare Jimmy Wales som pratade om sina erfarenheter och sa bl. a. att:

Misslyckande är ett sätt att lyckas.


Källa: Alarabiya.net