Gun Rydgård, 91, och Anita Lalander, 72 har simmat tillsammans i 30 år. Duon simmade på Lidingö i Stockholm, i vattnets forsande riktning. Efter en liten stund skulle de vända om och simma tillbaka mot bryggan. Men då var strömmen för stark.

Jag kämpade hårt men var kvar på samma ställe i vattnet. Jag kom ingenstans, säger Gun.

En kort stund senare var 91-åringens krafter slut. Gun orkade knappt lyfta armarna och kände hur hon sakta började sjunka under ytan. Vännen Anita var i vattnet intill. Hon hörde Gun väsa med svag röst: ”Nu går det inte längre”.

Då ropade jag med min höga guide-stämma på hjälp. Jag har arbetat som guide i 40 år, säger Anita Lalander.

Adnan och Mohamad ryckte in
Adnan Ghanoum, 19, och storebror Mohamad Khaled Ghanoum, 20, har arbetat hela sommaren på ett äldreboende på Lidingö. Fredagen den tredje augusti ville bröderna ta ett dopp efter jobbet. Efter doppet stod de på bryggan och pratade när de plötsligt hörde någon ropa efter hjälp.

Mohamad fick syn på Gun som kämpade mot strömmen. Utan att tveka kastade han sig i vattnet och simmade fram till den nödställde 91-åringen. Han fattade tag i Gun och drog henne till en båtboj där hon kunde vila.

Min bror ropade till mig att jag också skulle hoppa i, säger Adnan Ghanoum.

Tillsammans höll de i Gun vid båtbojen. En person från bryggan kastade en livboj i vattnet. Bröderna trädde den över hennes huvud, sedan drog personen henne i säkerhet.

Jag är jättetacksam för att ni hjälpte mig. Jag hade inte klarat mig utan er, säger Gun till Mohamad och Adnan.

Flyktingar från Syrien
Adnan och Mohamad berättar att de flydde till Sverige från Syrien för tre respektive fyra år sedan.

Svenska Hjältar som startades av Aftonbladet 2007 var på plats när de skulle ses för första gången sedan den dramatiska händelsen. Varje år skriver AF om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.


Källa: Aftonbladet