Nu när ramadan börjar närma sig med stormsteg, är det många som börjar fundera på hur man ska börja förbereda sig inför fastemånaden. Först och främst vill vi understryka vikten av att förbereda sig inför denna viktiga månad, precis som vi planerar inför en viktig händelse såsom pilgrimsfärd, bröllop eller dylikt. Detta för att vi ska få ut så mycket som möjligt av denna heliga månad, insha-Allah.

  1. Fasta så många dagar du kan av månaden shaban, som du kan läsa  mer om här. Detta hjälper dig att vara väl förberedd för fastan i ramadan, speciellt nu när dagarna blir längre.
  2. Börja planera inför ramadan. Exempelvis om du jobbar, planera in semestern så den sammanfaller med ramadan om det finns möjlighet, för att på så vis kunna be nattbönen (tarawih) på kvällarna och speciellt de tio sista dagarna av ramadan!
  3. Gör ditt eget schema inför ramadan! Planera vad du ska göra varje dag i ramadan allt från dyrkan till underhåll som är passande inför den heliga månaden.  Materialet till en ramadan-planering finns att skriva ut.  (En länk vi rekommenderar och som går att skriva ut finns längst ned i slutet av texten).
  4. Studera vilka handlingar som bryter fastan (såsom att konsumera mat och dryck eller att ha samlag) och vilka handlingar som är ogillade (såsom att vänta för länge med att bryta fastan efter att solen gått ned).
  5. Studera vilka handlingar som är uppmuntrade att göra såsom nattbönen, läsa Koranen och ge allmosa. Läs om Laylat ul-Qadr (Ödets natt), som Koranen nämner i ett helt kapitel i surat al-Qadr.
  6. För er som har dåliga vanor som att röka eller dricka alkohol, börja avvänja er innan ramadan börjar. På så vis blir det lättare väl i ramadan och det blir ett bra tillfälle att lämna synden helt och hållet.
  7. Att äta mindre portioner och låta bli småätande, för att på så vis bli mer fysiskt förberedd.
  8. Att betrakta fastan som en gåva till människan och inte en börda! Den är något att se fram emot, att stå i förväntan inför och tacka Allah för.

Vidare vill vi även tipsa om en ramadanplanerare som finns för nedladdning på denna länk!

Må Allah låta oss uppleva ramadan, vara förberedda inför den och inträda den med tro och hopp på Allahs belöning – Amin.


Länk till ramadan planering:
Ramadan planner