Situationen för våra bröder och systrar i östra Ghouta i Syrien blir bara värre och värre. Under helgen har den civila befolkningen utsatts för en kemvapenattack vilket lett till att flertalet människor kvävts till döds. Den amerikanske presidenten Donald Trump pekar via Twitter ut Assad, Putin och Iran som skyldiga till detta brott mot mänskligheten, och han skräder inte orden:

President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stötta djuret Assad. De ska betala ett högt pris.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström har reagerat på följande vis:

Förfärad av rapporter om attack med kemiska vapen i Douma. En utredning måste inledas omedelbart. Straffrihet är inte ett alternativ. Sverige kommer att kräva åtgärder av lämpliga internationella organ, inklusive FN:s säkerhetsråd.

När vi tidigare skrivit om katastrofen i Ghouta har vi fört fram vad vi som muslimer kan och borde göra för att försöka bidra till en bättre värld. Katastrofer av den här typen är en prövning för de troende, så låt oss vända oss till Gud i ånger för våra synder och söka Hans hjälp i tider som dessa.

Vi låter människorna, de ena efter de andra, uppleva sådana [svarta] dagar för att de troende skall få ge Gud bevis [på sin tro] och för att Han skall utse dem bland er som skall få vittna som martyrer [för sin tro] [Koranen. 3:140]

Källor:
SVT – Uppgifter om ny kemvapenattack i Syrien
SVT – Trump går till personattack mot Putin i kommentar mot attacken i Syrien