Den årliga pilgrimsfärden uppvaktas av miljontals muslimer varje år och därför passar många på att besöka Profetens moské i Medina, ca 450 km norr om Mecka. Detta är varken en del utav Hajj eller ett krav för att den ska fullgöras, men det är en handling som är sunnah och eftersom Profeten har talat högtidligt om sin moské Masjid an-Nabiyy är det många som vill ta del av belöningen. Profeten sade:

En bön i min moské är bättre än tusen böner någon annanstans, förutom i masjid al-Haram. [Bukhari, 1190 och Muslim, 1394]

Som regel har de resande tagit sig dit med hjälp av färdmedel som bil eller flyg, men snart blir det även möjligt att med hög hastighet resa till och från de heliga städerna Mecka och Medina  med snabbtåg, Insha-Allah.
Detta massiva och påkostade snabbtågsprojekt som har kostat ca 16 miljarder dollar heter Haramain Train och jungfrufärden togs den 31:a december 2017. Det rör sig om en resa på 450 km som endast tar 2 timmar och 52 min med en hastighet på 300 km/tim. Konstruktionen påbörjades redan 2011 och tåget kommer att börja användas för allmänt bruk i mitten av år 2018, efter att alla operativa och säkerhetsmässiga krav uppfyllts.

Det moderna tågnätet har kapacitet att bära 60 miljoner passagerare per år fördelat på 35 tåg med en kapacitet på 417 personer per tåg. Ännu har inga officiella uppgifter om biljettpriser meddelats. I klippet nedan kan man se tåget i rörelse:

Attribution: HSR Haramain Talgo Test från Atif pro125


Källor:
Arabnews
Gdonline
Railwaygazette
Railway-technology.com
Islamqa