I helgen inträffade ett bombdåd riktat mot muslimerna vid Bloomington Islamic Center i Minnesota, USA.

Bildkälla: CBS.

Enligt FBI:s utredning rör det sig om ”en improviserad sprängladdning” som orsakat explosionen. De vill dock inte karakterisera dådet som ett hatbrott eller en terrorhandling. Dådet lämnade ingen person skadad eller dödad. FBI-agent Rick Thornton säger under en pressträff:

Vid denna tidpunkt är vårt fokus att fastställa vem och varför. Flera frågor har ställts från media så här långt. Är det ett hatbrott? Är det ett terrorbrott? Vem hålls ansvarig för detta? Allt detta säger vi återigen att förundersökningen ska ge svar på vem som gjorde detta och varför.

Specialagenten Jim Modzelewski från myndigheten ATF ger sina kondoleanser till de som drabbats:

Vårt mål är att hitta de skyldiga och förhoppningsvis erbjuda möjlighet till bearbetning för offren för det som ägt rum denna morgon.

Vidare säger Asad Zaman, ordförande för Muslim American Society of America, att ett föremål kastades in medan människor förberedde sig för morgonbön. Nu hoppas muslimerna att deras belöning på $24 000 ska påskynda utredningen med information om våldsdådet.

Vi hoppas att en belöning kommer att hjälpa myndigheterna att snabbt identifiera förövaren av denna våldshandling som riktats mot ett av Amerikas böneplatser. Om ett hatmotiv kan bevisas, är det ytterligare ett hatbrott i en lång lista av sådana riktade mot islamiska institutioner i landet de senaste månaderna.

Minnesotas borgmästare Mark Dayton säger i ett uttalande som gavs under ett möte med representanter från det islamiska centret, att bombdådet rör sig om ”en terrorhandling” och att det är ”beklagansvärt” och ”olikt Minnesota”.

Detta är en terrorhandling och strider mot den amerikanska lagen.

Muslimer behöver stå starka mot dessa hatbrott och stå samlade mot den rasism och det våld som vi utsätts för dagligen i dessa tider.

Ingen kom till skada – prisad vare Gud – i denna vettlösa attack mot muslimernas religiösa center i Bloomberg och vi hoppas att underrättelsetjänsten verkligen tar händelsen på allvar och hittar de skyldiga.  Må Gud skydda muslimerna och skänka de styrka och tålamod över det inträffade och ge fäste i deras tro.


Källa:
CBS Local Minnesota
bloomberg.com