Muslimer vänder sig mot Kaaba fem gånger dagligen i sina böner. Den är täckt av ett plagg som kostar ca. 53 miljoner svenska kronor att tillverka. Själva jobbet omfattar 10 månaders hårt arbete på en fabrik med mer än 240 hantverkare och chefer. Dessa är fördelade i fabrikssektioner utrustade med moderna och avancerade maskiner för färgning, vävning, tryckning, broderier och syarbete.

Generaldirektören för anläggningen och ansvarig för övertäckningen av Kaaba, dr. Mohammed Abdullah säger:

Traditionen är att byta beklädnaden i början av månaden Dhul-Hijjah varje år vid en speciell ceremoni, där arbetarna täcker över Kaaba med den nya beklädnaden och den gamla tas tillbaka till fabriken för lagring.

Fabriken finns i den heliga staden Mecka och rymmer en på längden världens största symaskin, med sina 16 meter. Den drivs av ett datorsystem för beklädnadskonstruktion som sköter utskriften samt den automatiska och manuella vävningen.

Kaaba beklädnad

En arbetare broderar silkesplagget som täcker det ärade Huset i den heliga staden Mecka.

Beklädnaden är tillverkad av silke och väger ca 670 kg, inklusive tiotals guldförgyllda silverplattor och manuskriptet på klädremmen. Den består av 47 rullar med en längd på 14 meter och en bredd på 95 centimeter. Det finns även koranverser utbroderade som är täckta av guld och silver som omger hela Kaaba.

Vi ber Allah, den Allsmäktige att öka detta Hus i ära och värdighet, Amin!