Tidigare i juni väcktes stor debatt i Tyskland efter att en skola erbjudit burkinis till tjejer som i annat fall hade avstått från simningslektionerna. Kristianstadsbladet skrev om en liknande händelse i augusti 2017 som också skapade debatt. Kontroversen kring burkini har varit stor i Europa, inte minst i Frankrike.

Den senaste i ledet av burkinidebatter kommer alltså från Tyskland där simkläderna hamnat i hetluften sedan en skola köpt in 20 burkinis via privata donationer.  Det rörde sig om 15 tjejer som i annat fall hade vägrat delta i beblandade simlektioner; tack vare simkläderna som täcker hela kroppen förutom ansikte, händer och fötter har de kunnat delta.

Skolans beslut förargade dock konservativa lagstiftare i Tyskland. En av dem, Julia Klöckner som är vice ordförande i Angela Merkels Kristna Demokratiska Förening (CDU) sade:

Det befäster en diskriminerande förståelse av kvinnors roll på den plats där barn och ungdomar lär sig motsatsen och behöver utvecklas fristående.

Familjeminister Franziska Giffey är däremot av en mer tolerant och öppensinnad åsikt.  Hon svarade i söndags (24:e juni) så här:

Det viktigaste är barnens välmående och det innebär att alla får möjlighet att lära sig simma.

Vidare menar de därför att det är helt acceptabelt för skolor att främja deltagande i simlektioner genom att tillåta kläder som täcker alla kroppsdelar utom ansikte, händer och fötter. Det enda viktiga är att det pedagogiska uppdraget är i förgrunden och hon varnade också för att frågan ”inte ska porträtteras som västvärldens förfall”.


Källor:

BBC
WAZ