Ett massaker och folkmord i Srebrenica, i Bosnien och Hercegovina, för 25 år sen som ägde rum från den 11 till omkring 22 juli 1995 i staden Srebrenica ändade liven för mer än 8000 muslimer. I solidaritet med offren för dessa hemska massakrer, och ett avslag på alla manifestationer av orättvisa och förföljelse mot någon individ eller grupp, fördömer vi folkmordet och alla typer av förtryck när som helst eller på vilken plats i världen, oavsett ras, kön, religion eller nationalism. Det som förenar oss är mänskligheten och att huvudorsaken till alla konflikter och tvister som världen upplever i dag är diskriminering och rasism som leder till extremism och därmed till våld och terrorism, vilket resulterar i sådana terroristmassakrer.

Efter ett folkmord är det många som ställer sig frågan; hur kunde det hända. FN var där, världen såg vad som skedde, ändå mördades så många människor på så kort tid i en process som var både planlagd och systematiskt. Men det hände, och därför måste vi minnas, både för offrens skull, och för den kunskap som utgör grunden för att det inte ska kunna hända igen. På en annan plats. I en annan tid.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Människor! Vi har skapat er av en man och en kvinna, och Vi har samlat er i folk och stammar för att ni skall lära känna varandra. Inför Gud är den av er den bäste vars gudsfruktan är djupast. Gud vet allt, är underrättad om allt. [Koranen 49:13]

Vårt uppdrag ska vara kommunikation för fred och arbeta för att bekämpa dessa negativa idéer och åtgärder genom olika aktiviteter som fokuserar på dialog och förståelse med alla för att sprida värdena för fred, kärlek och tolerans för säkra och samexisterande samhället. Se klippet nedan som är informativt även om det är några år gammal.