Saigon 1975. Kabul 2021. Sedan bilderna från evakueringen av USA:s ambassad i Afghanistan började spridas på sociala medier har många liknat krigslutet med den amerikanska förlusten i Vietnam. 

Världen har bevittnat och sett bilder på landningsbanor på Kabuls flygplats fulla av människor och hur en del försöker klättra ombord på flyg och sedan fallit ner och dött. Man undrar så klart hur USA som kontrollerar säkerheten på flygplatsen tillåter detta nu ske när de ska lämna landet?! Afghanistans förra president Ashraf Ghani som installerats i den posten av USA har tidigare lämnat landet tillsammans med sina medarbetare och flydde landet med stora summor pengar.

Några medier och politiker i världen sprider falsk information om läget i syfte att vilseleda allmänheten när sanningen är solklart. Informationen sprids också på sociala medier för att fler ska haka på. Därför vill vi uppmana till försiktighet om det som sprids. Det kan handla om kampanjer där andra länder försöker påverka stabiliteten och säkerhetsläget i landet.

Det som har hänt är stor för muslimerna i Afghanistan. De har vittnat frukten av sina ansträngningar och uppoffringar under 20 år. Det som ligger i fokus nu är fred och att blicka framåt i uppbyggandet av ett framgångsrikt land.