Larabanga-moskén är Ghanas äldsta moské och grundades i början av 1400-talet av Ibrahim Ayuba al-Ansari som skickades dit från Medina av hans lärare. Moskén är, liksom andra moskéer i norra regionen av Ghana, byggd i den traditionella sudanesiska arkitektoniska stilen, med hjälp av lokal material och byggteknik. Moskén är byggd med lera och trästommar, och mäter ca 8 meter på alla sidor. Den har två torn i pyramidform, en för mihrab som är riktad mot Mecka som formar fasaden i öster och den andra som en minaret i nordöstra hörnet.

Lokalsamhället har också fått stöd i ett hantverks- och turismprojekt för att generera tillgångar, inte bara för att möta moskéns underhållskostnader utan också förbättra de ekonomiska förhållandena för människorna i området. Varje år efter regnperioden samlas de lokala invånarna i Larabanga och förnyar leran på moskéns utsida och ommålar den.

Trots de heta temperaturerna i Larabanga-området, är moskén kall inuti på grund av att den är konstruerad av lera. De kurviga svarta trädstammarna som stöder taket kommer från en närliggande skog.

Moskén är alltid full med bedjande varje bön under de fem dagliga bönerna. På fredagar finns över hundra män och kvinnor som trängs in i den lilla byggnaden med hundratals fler som ber utanför.

En intressant del av moskén är ett litet rum ovanför mihraben som man kan komma åt från moskéns tak där moskéns grundare Ibrahim Ayuba al-Ansari brukade spendera tid ensam och läsa den ädla Koranen. I och med grundandet av denna moské har han (må Allah vare honom nådig) gjort en god handling vars belöning inte upphör efter döden, utan pågår fram till Domdedagen. Profeten Muhammad (ﷺ) sade:

När en man dör upphör dennes gärningar förutom tre: Sadaqah Jariyah (kontinuerlig välgörenhet); nyttig kunskap [som du lämnat efter dig]; eller ett rättfärdigt barn som ber (för denne). [Muslim]


Wikipedia.org
Ilmfeed.com