Google har i många år haft en tradition av att emellanåt vid särkilda tillfällen byta ut Google:s logotyp i sin sökmotor mot en tematisk design till hyllning av någon eller något som de anser värdigt. Denna så kallade doodle hyllar nu en bortgången muslimsk man i Pakistan vid namn Abdul Sattar Edhi.

EdhiDoodle

Edhi har hyllats för att ha grundat världens största frivillighetsnätverk, vid namn Edhi Foundation. Organisationen har världens största ambulanstjänst med sina 1800 ambulansfordon. De driver dussintals kostnadsfria sjukhus, apotek, ålderdomshem, barnhem och kvinnohus.

Abdul Sattar Edhi föddes i Gujurat i Indien 1928 och var en filantrop och asket som med små finansiella medel startade Edhi Foundation 1947,  som idag är Pakistans största välgörenhetsorganisation. Organisationen har fram tills idag (med Allahs vilja) räddat över 20 000 övergivna barn, rehabiliterat mer än 50 000 föräldralösa  och utbildat mer än 40 000 sjuksköterskor. År 2005 donerade organisationen 100 000 dollar till  offren för orkanen Katrina i USA.

267674-EdhiPHOTOFILE-1317840288-794-640x480

Edhi var känd för sin asketiska livsstil, hade lite kläder, tog inte lön från sin organisation och bodde i en lägenhet bredvid organisationens kontor och sågs ofta själv köra en och en annan ambulans. Även fast han var muslim hjälpte han människor av alla religioner och nationaliteter.

Han har vid flera tillfällen nominerats till Nobels fredspris, men visade själv aldrig något intresse av det. I en intervju med Express Tribune sade Edhi:

Jag bryr mig inte om det. Nobelpriset betyder ingenting för mig. Jag bryr mig om detta folk, jag bryr mig om mänskligheten.

Tidningen Huffington Post kallade honom för världens största levande filantrop.

Abdul Sattar Edhi gick bort i njursvikt sommaren 2016 – må Allah vara honom nådig.

Källor:
Al-Jazeera
Wikipedia