Emojis (smileys i bildform) är en del av det moderna sättet att kommunicera och ett hjälpmedel för miljarder människor världen över. De är ett sätt att förmedla symboler och uttrycka känslor och tankar till andra människor oberoende av språk. Av alla emojis som utkommit genom åren har dock ingen av dessa kunnat representera den muslimska kvinnans identitet – fram tills nu. Det var när den 16-åriga saudiska tjejen Rayouf Alhumedhi chattade med sina vänner på Whats app, som det slog henne att det saknas en emoji som kan representera henne som ung beslöjad tjej.

Till CNN säger hon,

Det faktum att det inte finns någon emoji som  kan representera mig och alla miljontals hijabi-kvinnor världen över förbryllade mig. Jag hade verkligen ingen idé om hur den skulle kunna se ut. Jag ville bara att den skulle vara tillgänglig i olika hudtoner eftersom plagget bärs av miljontals kvinnor i olika raser.

Alhumedhi föreslog sin idé för Unicode, det mest kända företaget som skapar och redigerar emojis som för närvarande används på de flesta sociala medieplattformar. Företaget svarade snabbt, och en medlem av företagets emoji-underkommitté arbetade med henne för att komma fram till designen för en emoji. Därefter accepterade Apple att släppa en emoji och meddelade att det kommer att visas på alla Apple-enheter i slutet av 2017.

Hon hoppas nu att hijabi-emojin ska gynna det muslimska samhället och även kasta omkull  stereotyper.

När emojin med den beslöjade kvinnan väl framträder i våra telefoner kommer det etablera en känsla av att vi är normala människor som uträttar våra dagliga rutiner som alla andra. Jag ville bli representerad helt enkelt – jag ville ha en emoji som passar mig.

Denna emoji kommer inte enbart representera muslimska kvinnor utan även kvinnor av andra religioner och kulturer där slöjan förekommer, såsom kristendom, hinduism och judendom.


Källor:
Emojipedia.org
Hijabemoji.org
The Muslim vibe