När Burçin var en liten flicka brukade hon älska att titta upp mot stjärnorna. Nu är en galax mer än 350 miljoner ljusår bort, uppkallad efter henne!

Det finns mer än 3 biljoner galaxer i universum och de flesta är spiralgalaxer. Burçin Mutlu-Pakdil och hennes team på University of Arizona blev uppjagade när de trodde att de hade upptäckt en sällsynt typ av galax kallad ”Hoag’s object”. Endast 1 av 100 galaxer är av denna typ.

Men genom hennes forskning upptäckte Burçin att galaxen inte var av typen ”Hoag’s object”, utan av en helt ny galaxtyp. Hon blev helt överlycklig över sin upptäckt av ett av universums stora mysterier.

Hennes föräldrar studerade inte längre än grundskolan, men likväl stöttade de alltid deras dotters drömmar. Burçin är nu aktiv i ett volontärarbete i syfte att hjälpa unga människor från låginkomstfamiljer. För att även de ska sträva mot högre utbildning och gå mot en karriär inom vetenskap.

Hon säger:

Du bör inte blockera din nyfikenhet för vetenskap på grund av externa påtryckningar. Resan kanske inte blir lätt, men du borde följa din passion.

I Islam finns det inga motsättningar mellan forskning och vetenskap. Tvärtom uppmuntrar religionen människan att studera och söka kunskap! Genom historien har muslimska vetenskapsmän bidragit inom alltifrån medicin och matematik till fysik och astronomi. I nedanstående Ted talk får vi se Burçin berätta om sitt intressanta fynd!


Ted.com
Ilmfeed