Den 12:e februari 2015 fick muslimerna i staden Houston, USA uppleva ett fruktansvärt mordbrandsförsök riktat mot en av stadens moskéer, Quba Islamiska Institutet. En sällsynt tragedi som likväl utgör en skrämmande verklighet för de som drabbas.

Istället för att skrika efter hämnd enligt stereotypen om den arge, muslimske radikalen valde den nedbrända moskéns imam, Ahsan Zahid, att handla annorlunda. Efter att ha mottagit många hatiska meddelanden via moskéns Facebooksida bestämde han sig för att försöka vända det negativa till något positivt.

Daryl Ferguson, en hemlös man som anklagats för att ha tänt eld på moskén, hävdar att det hela var en olycka. Imamen publicerade ett videoinlägg där han godtar denna förklaring och att ”han redan från början hoppades på att det aldrig rörde sig om ett hatbrott”.

”Vi känner att denna värld har sett tillräckligt med hat; det behövs mer kärlek, harmoni och solidaritet,” sade Zahid.

Efter branden i Houston påstod lastbilschauffören Joshua Gray på sin Facebook att amerikanska muslimer inte tagit avstånd från al-Qaida och Isis, och lade till att för varje amerikan som dödas av terrorister borde en moské brinna . Zahid svarade på detta med att bjuda in Gray till moskén. Han accepterade denna inbjudan och spenderade sedermera fem timmar i moskén där han fick möjlighet att prata med människor och se dem förrätta sin bön.

”Detta ändrade verkligen min uppfattning kring sådant som jag sett och hört, bara genom att tala med honom ansikte mot ansikte,” sade Gray som tidigare aldrig träffat några muslimer.

”De var vänliga, välkomnande och behandlade mig väl. Allt det vi kristna gör, när det kommer till likabehandling, det gör även de. Och trots mina kommentarer blev jag behandlad väl. Det var inte som jag hade förväntat mig.”

Gray utfärdade sedan en offentlig ursäkt på moskéns Facebooksida, och förklarade:

”Ibland tar ens ilska överhanden när det inträffar saker i världen likt det som hände i vårt land, och vi tar då ut det på er, som egentligen inte tycker om detta mer än vad vi gör. Tack för att ni bjöd in mig.”

Zahid beskyller media för att hålla alla muslimer ansvariga för brott som begås av enskilda muslimer.

”När en muslim begår ett brott skuldbelägger media hela det muslimska samhället, som tvingas fördöma denna individ.”

Han tillägger att människor av annan religionstillhörighet inte skuldbeläggs på detta sätt efter exempelvis masskjutningar.

Zahid fortsätter att sträcka ut sin hand genom sociala medier och han besvarar ont med gott, och hat med kärlek.

Zahids tillvägagångssätt har hittills bidragit till att ändra åtminstone en persons åsikter. Joshua Gray har en ny inställning till eventuella islamofobiska utspel i hans omgivning:

”Jag skulle definitivt säga, ’nej, det stämmer inte, det är inte hur majoriteten av muslimerna är’.”

Källa: Al-Jazeera
Facebooksida: Quba Islamic Institute