Under dessa dagar kan halalfinansiering vara svårt att hitta, och den nuvarande ekonomiska modellen i världen har lett till att den ekonomiska oron ökar hos de fattiga. Men i den lilla staden Bhatkal i Indien har en islamisk institution erbjudit en glimt av hopp till de som behöver låna pengar.

Organisationen ger räntefria lån till de som behöver det, till skillnad från traditionella banker som ofta tar ut höga räntor. Detta är därför ett mycket gynnsamt alternativ för låntagare, som oftast utgörs av fattiga människor. Pengarna som lånas ut finansieras av en moské.

I stället för att skuldsätta låntagare med ränta accepterar organisationen smycken och guld som säkerhet. Men under deras 33 års arbete har de ännu inte sålt eller auktionerat ut ett enda smycke eller guld, vilket visar hur hållbar deras modell är, både för de själva och för låntagaren.

Den här tjänsten är inte endast avsedd för muslimer utan människor från alla religioner är välkomna att ta lån. Idag består 30% av deras kunder av icke-muslimer!

Tyvärr har den indiska regeringen ännu inte erkänt organisationen som en bank, och därför måste de verka som en organisation i samhället.

Det islamiska välfärdssamhället i Bhatkal är likväl ett tydligt exempel på hur en islamisk institution kan utvecklas för att hjälpa människor i nöd enligt islamiska läror och principer.


Källa: Ilmfeed.com