Efter stora påtryckningar från omvärlden, och mer specifikt berörda muslimer i Palestina, har nu Israel på tisdagsmorgonen beslutat att avlägsna metalldetektorerna som orsakade den ilska som lett till flera dödsfall och skadade i området.

Israel har dock behållit de säkerhetskameror som sattes upp i området och kommer således inte att hörsamma muslimernas krav till fullo, enligt moskéns direktör.

Västbanken har varit oroligt under den gångna veckan sedan  Israel stängde av östra delen av al-Aqsamoskén i Jerusalem som en reaktion på strider i området. Efter två veckor återöppnades moskén med installerade metalldetektorer och kameror vid dess ingångar. Tre palestinier dödades under fredagen under protest mot Israels åtgärder runt den heliga platsen, och tre israeler har dödats i en attack i Västbanken.

Jerusalem är en viktig stad i alla tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom och islam, och al-Aqsamoskén hör till den islamiska världens tredje heligaste plats.

Vi ber Allah att palestinierna återfår rätten att obehindrat förrätta sina böner i al-Aqsamoskén, och att hela landet befrias från ockupationen.


Källa: Daily Sabah