Nya rapporter kommer från Kina om hur framförallt den muslimska minoriteten i landet förtrycks och förföljs. Läckta dokument avslöjar Kinas koncentrationsläger och i en intervju med SVT beskriver Sayragul hur hon fördes till ett av Kinas beryktade interneringsläger i Xinjiangprovinsen.

Varje person hade en kvadratmeters utrymme att sova på. De var tvungna att ligga på höger sida, om de rörde på sig blev de bestraffade, säger Sayragul.

Sayragul Sauytbay hade arbetat som rektor i sin hemstad och tvingades agera lärare för de ”elever” som befann sig i lägret. I praktiken var de alla fångar.

Koncentrationslägern i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina kallas av Kinas styrande kommunister för omskolningsläger och har sedan 2014 hållit hundratusentals uigurer, kazaker, och andra etniska grupper tillfångatagna.

Ett av tillvägagångssätten för att hålla interneringslägren hemliga för världen har varit att förfölja studenter då de återvänder hem till sina familjer under loven.

De läckta dokumenten visar bland annat hemligstämplade direktiv för hur tjänstemän bäst ska besvara familjemedlemmarnas frågor, då de inser att deras familjer försvunnit.


Källa: Expressen