Sedan George W. Bush utropade ”kriget mot terrorn” den 20 september 2001 har muslimer runtom i världen fått försvara sin tro och sitt levnadssätt mot vad som närmast kan beskrivas som direkta anklagelser att islam skulle vara roten till denna terror. Det muslimer i väst har fått utstå i form av diskriminering och en gradvis urholkning av sin religiösa frihet har inspirerat andra länder som tagit efter västvärldens exempel. Muslimska kvinnor i Frankrike förbjuds från att bära heltäckande slöja (niqab) och burkini, muslimer förhindras bära religiösa symboler på arbetsplatser i EU-länder; listan på inskränkningar kan göras lång.

Kina har gått i samma fotspår och dessutom lagt i ytterligare en växel. Kinas inhemska muslimer motsvarar Sveriges dubbla befolkning, men utgör ändå en väldigt liten minoritet i landet (ca 1,5%). Dessa muslimer har levt  i Kina i århundraden men har nu blivit allt mer systematiskt påtvingade Kinaregimens kommunistiska idéer.

Nicolas Becquelin (Human Rights Watch) sade angående detta:

Den kinesiska regeringen använde klimatet efter den elfte september för att förtrycka Xinjiangs muslimska befolkning på ett opportunistiskt sätt. Trots att regeringen har bättre kontroll än någonsin grips det fler personer. Vem som helst kan bli anklagad för att vara separatist. Det är en politisk, ekonomisk och social diskriminering och innebär en svår situation för alla uigurer.

Enligt Human Rights Watch har Kina börjat upprätta politiska omskolningsläger i regionen Xinjiang. De har intervjuat flera personer som vittnar om att hela familjer, inklusive barn, blivit bortförda och inlagda i läger utan någon arresteringsorder. ”Otillåtna” muslimska aktiviteter såsom att bära kläder förknippade med den muslimska minoriteten är tillräckliga för omhändertagande. Även muslimska kineser som studerat utomlands eller som har kontakt med familjer som flytt Kina blir intagna.  De lokala medierna i landet rubricerar dessa läger som ”träningscenttra för utbildning och förvandling” och enligt den lokala tidningen Xinjiang Daily har mer än 2000 personer ”utbildats” bara i staden Hotan.  Vittnen uppger att interner tvingats avsäga sin tro inför tusentals åskådare efter två månaders omskolning.

Det var efter ett etniskt upplopp 2009, som resulterade i att 200 personer miste livet, som området blev alltmer oroligt. När nuvarande presidenten Xi Jinping år 2013 initierade sin ”slå-hårt-kampanj” mot religiösa extremister, invigdes den med en offentlig rättegång på en idrottsarena inför 7000 åskådare, där flera dödsstraff utdelades. Sedan 2014 råder nu förbud mot att fasta i Ramadan. Muslimer blir arresterade för att de bär muslimska symboler såsom skägg eller muslimsk klädsel. Att moskéer och imamer blir utsatta för trakasserier är också allt vanligare.

Vi ber Allah att underlätta för våra bröder och systrar i Kina och att hålla dem stadfästa på sin religion.


Källor:
Omvarlden
SVD