Enligt amerikanska nyhetskällor blir allt fler latinamerikaner muslimer och det är övervägande kvinnor som konverterar. Islam uppskattas vara den snabbast växande religionen bland latinamerikaner. CGTN rapporterar:

Det är svårt att uppskatta exakta antalet latinamerikanska muslimer i USA , då det saknas officiella studier inom området, men enligt experter uppskattas antalet vara någonstans mellan 150-200 000  muslimer. Enligt en rapport från Floridas internationella universitet utgör 90%  av dessa av konvertiter, varav de flesta är kvinnor.

Om det kommer som en överraskning att latinamerikaner övergår från en överväldigande romersk-katolsk kultur till islam, borde det kanske inte vara det med tanke på latinamerikanernas starka historiska band till islam och den muslimska världen via först och främst deras språk – spanska. Spanskan har över 4000 ord som härstammar från arabiskan eller är besläktade med klassisk arabiska. Exempel på dessa är ”Aceituna” (oliver) från arabiskans Zaytuna eller ”Hasta” (tills) från arabiskans ”Hatta”.  ”Azúcar” (socker) härstammar från Sukkar.  Detta historiska och religiösa arv är ett av skälen till det stora intresset för islam bland latinamerikaner. Det går tillbaka till Spaniens islamiska era, då muslimer härskade över Spanien under 800 års tid och gjorde landet till en av de mest avancerade civilisationerna genom tiderna.

För många har detta blivit som ett uppvaknande och en återupptäckt av sitt förflutna – en svunnen tid som åter kommit till liv. En av de intervjuade av tidningen WLRN, baserad i Miami, Florida, säger:

Det de flesta latinamerikaner som omfamnat islam blir överraskade av är deras egna kulturella närhet till den muslimska kulturen. Det är som att återupptäcka sitt förflutna – en undangömd del av vår historia.

Han fortsätter med att även påpeka latinamerikanernas och muslimernas gemenskap vad gäller aktningen gentemot släktband och traditioner såsom att vara givmild gentemot främmande. Många tar också islams starka tro på profeten Jesus och jungfru Maria som en naturlig språngbräda till att anta Islam.

Mustafa Omar som är imam vid det islamiska institutet vid Orange County säger:

Många av deras värderingar tenderar att redan vara konservativa. De har en hög respekt för Jesus som är en av islams profeter och  hyser stor respekt för jungfru Maria – Jesu moder. Så det finns ett samband med religionen och en tro och kärlek till Gud.

 


Källor:
WLRN
America.cgtn.com
anythingbutlanguage.com