I oktober 2016 vandaliserades Masjid Al-Salam i Fort Smith, Arkansas (USA) av Abraham Davis. Framsidan av moskén täcktes av orden ”Go home”, och hakkors målade med spray. Abraham fängslades, men efter ett år fick han hjälp av själva folket som han försökte skada.

”Det borde inte vara något han ska få bära resten av sitt liv”, säger ordförande för moskén Louay Nassri. ”Vi är medvetna om att denna person gjort en förfärlig sak och måste ta konsekvenserna för det, men likväl hyser vi inga som helst agg mot någon alls.”

Davis kände sig i efterhand djupt ångerfull för vad han gjort och skrev då ett brev till moskén för att be om förlåtelse.

Kära Masjid al Salam. Jag vet att ni säkert inte vill höra från mig, men jag vill verkligen få fram detta till er. Jag är så hemskt ledsen för att ha vandaliserat er moské. Det var fel och ni förtjänade det inte. Jag sårade er och ångrar mig djupt och även fastän jag gjort detta så valde ni att förlåta mig. Ni är bättre människor än vad jag är.

Jag vet inte vad som kommer att hända mig och det skrämmer mig ärligt talat. Men jag vill inte bara fortsätta utan att försöka göra något för det bättre. Jag önskar att jag kunde återgälda den smärta jag orsakat. Jag brukade ofta passera er moské ensam och fråga mig vad som fick mig att göra detta. Jag som inte ens hatar muslimer, eller någon alls för den delen.  Jag hoppas att ni förlåter mig.

Davis straffades med samhällstjänst och höga böter, vilka han omöjligt kunde återbetala med egna medel. Det var här moskén valde att sträcka ut en hjälpande hand. ”Vi fick höra att han hade ekonomiska problem,” säger Nassri. Precis innan nyår, beslöt Louay Nassri att skriva ut en check på $1700 för att hjälpa Davis betala av sina böter. Pengarna var ursprungligen avsedda för renoveringar av moskén.

Efter allt han genomgått ville vi inte att han skulle behöva sitta på stora ekonomiska belastningar och som jag har nämnt för honom, önskar vi för honom en bättre framtid”, säger Nassri.

Vi tyckte detta var det enda rätta att göra. Vi tänkte att om någon gör något dåligt och ber om förlåtelse för det, måste man bara förlåta den. Det är en självklarhet. Vi kunde däremot inte ana att denna ursäkt skulle bli en internationell nyhet.

Nassri säger vidare:

Al-Salam, betyder fred och om han visste vilka vi verkligen är , hade han inte gjort detta och hade vi fått reda på hans bekymmer, så hade vi försökt hjälpa honom. Kommunikation är någonting väldigt viktigt, liksom utbildning.


Källor:
Ilmfeed
N.Y. Times