Då Japan förbereder att gästa besökare från hela världen inför sommarolympiaden 2020 har ett företag i Tokyo byggt en mobil moské som de hoppas ska locka muslimer till att känna sig välkomna.

Yasuharu Inoue, som är CEO för Projektet, säger att det är möjligt att det inte kommer finnas tillräckligt med moskéer för muslimska besökare år 2020. Detta såg han som alarmerande  för ett land som anser sig själva ta del av det internationella samfundet. Hans mobila moské  kommer att kunna åka runt till de olika olympiska evenemangen där bönebehov finns. I en intervju säger Yasuharu:

Som ett öppet och gästfritt land vill vi dela med oss av konceptet av ’omotenashi’ (japanska för gästfrihet) med det muslimska folket.

Den första mobila moskén har introducerats i veckan utanför Toyota Stadium, som är en fotbollsstadium i staden Toyoya  city.

Baksidan på den modifierade 25-tons lastbilen kan veckla ut sig och har en separat ingång och när sidorna vecklas ut fördubblas bredden på moskén. Totalt är den i utvecklat läge på hela 48 kvadrat meter och har plats för50 bedjande.

Foto: Mobile Mosque Executive Committee via AP

I debutceremonin bad muslimska gäster inuti moskén som även inkluderar vattenkranar utanför samt tvagningsområde. Några indonesiska studenter som var offer för tsunamin 2004 var också deltagande i ceremonin.

Photo: Mobile Mosque Executive Committee via AP

Mellan 100 000 och 200 000 muslimer lever i Japan. Tatsuya Sakaguchi, en Japansk gäst, uttryckte förhoppning på att den mobila moskén  ska hjälpa till att öppna människors sinnen världen över.

När man ser in från utsidan av moskén, verkar de väldigt glada. Framgent hade jag blivit överväldigad om folk från Indonesien, Malaysia, Afrika, Mellanöstern och exempelvis flyktingar från Syrien kan använda moskéerna som ett sätt att förespråka världsfred.

Nedan kan ni se Ilmfeed’s videoreportage:


Källor: Ilmfeed