Restriktionerna börjar lättas från idag 1 juni i Sverige. Detta är mycket positivt och efterlängtat för många moskébesökare när det första lättnadssteget av fem träder i kraft. Restriktionerna kommer enligt planen lättas vidare framöver i juli och september, meddelar regeringen på en pressträff.

I över ett år har moskéerna hållit helt stängda för besökare. Men nu hoppas många att få kunna besöka en moské igen under förutsättning att man följer regler och håller avstånd. Från och med denna vecka på fredag hålls det fredagsbön i många moskéer med max 50 personer inomhus.

Moskéerna har under hela Covid-19-pandemin tagit ett stort ansvar för att bidra till minskad smittspridning. Islamiska kulturcentret i Västervik är en av muslimska verksamheter som meddelar att de öppnar sina dörrar för fredagsböner från och med 4 juni 2021, och att predikan och bönen börjar kl. 13:00. Många har saknat att kunna delta i samlingsbönen och fredagsbön på plats. Äntligen har nu smittspridningen minskat och det gör att det blir möjligt att öppna upp för mindre samlingar i lokaler från den 1 juni 2021.

Jönköpings Islamiska Församling meddelar också på sin hemsida om att de kommer hålla öppet för de fem dagliga bönerna samt för fredagsbönen med uppmaningen att samtliga besökare:

  • Tar med sig en egen bönematta
  • Håller minst 1,5 meter avstånd från varandra
  • Använder handsprit som har placerats vid entrén
  • Stannar hemma vid minsta symptom

Max 50 personer får vistas i moskéns lokaler i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ett tips att tänka på är att man gör tvagning hemma inför besöket för att inte trängas inne i moskélokalen.


Källor:
Råslättsmoskén – Jönköpings Islamiska Församling (islamjkpg.se)
Regeringens plan för avveckling av restriktioner – Regeringen.se
Lista: Så ska Sverige öppnas i fem steg | SVT Nyheter