Arkeologer har grävt upp fynd som tros vara över 1 000 år gamla – några skatter tros komma från Mellanöstern. Bland det som har hittats finns det ett mycket sällsynt mynt. Det går tillbaka till tiden 866-869 för den trettonde abbasidiska kalifen Al-Mu’taz be-Allah, som bara regerade i tre år. På bilden ser man att det står:

Allah = الله
Mohammed, Allahs budbärare = محمد رسول الله
Almutaz be-allah, befällhavare för de trogna = المعتز بالله امير المؤمنين 

Och runt om myntet står det citat från den ädla Koranen. Myntet är ingraverat med arabiska bokstäver, vikingarna gjorde en hel del affärer med muslimerna på den tiden. Vikingarna var förtjusta i silver dirhams, smycken och guld, och muslimerna i bland annat päls, bärnsten och järn.  

Sedan 1700-talet har det letats skatter i Stockholm, men få har tidigare lyckats hitta några. Men  juni var arkelogen Maria Lingström ute och sökte med sin metalldetektor under en utgrävning i Täby, Stockholm. Plötsligt gjorde detektorn utslag och hon förstod snabbt att hon hittat något speciellt.

Det var helt otroligt, och fick en väldig ögonblicksbild. Jag förstod att något var gömt i marken, sa arkeolog Maria Lingström vid Statens historiska museer.

Svaret på vad som dolde sig skulle dröja fram till 5 augusti, då valde arkeologerna vid Statens historiska museum att gräva upp fyndet. I marken hittade de en keramikkruka. I den låg åtta halsringar, en påse med lin med tolv mynthängen, två armringar, två pärlor och en enkel silverring. Fynden gjordes bara ett par decimeter ner, i marken vid en gård med drygt 20 hus.

Fantastiskt! Härligt med vikingar som var ute på resande fot och bytte till sig saker med muslimer och att detta kan komma fram efter så många århundraden.

Källa: Aftonbladet