En företagsam flicka, från Grasby All Saints Primary School, vann pris för att ha designat en apparat som hjälper människor att avsevärt minska på matavfall.

Rumaan Malik, 11 år gammal, kom på den simpla men fantastiska idén med ”Alarm Cup”. Apparatens primära funktion är att uppmärksamma när matvarors bäst-före tid börjar gå ut. Rumaan inspirerades av egna erfarenheter, efter att hon ofta upplevde att hennes favoritäpplen glömdes bort i fruktskålen och blev mjuka. Hon hon bestämde sig för att göra något åt saken. Hon började fundera och tänka och komma fram till den innovativa idén med att använda alarm, och därmed förhindra att mat blir bortslängt.

Rumaan uppmärksammades först efter att ha utmärkt sig i en online-tävling organiserad av ”Little Inventors”som letar efter möjligheter att omvandla barns uppfinningsidéer till användbara verktyg.

Användarna kan genom displayen på Alarm Cups touchscreen lägga in exempelvis en frukt som man sen lägger alarm på när bäst-före tiden är på väg att gå ut. Skärmen ger också användbara tips och recept som på bananbröd för att ytterligare minska ner på matavfall.

The Little Inventors teamet omvandlade Rumaans idé till en fungerande produkt. Hon fick i sin tur Ocados och Little Inventors Food Waste pris för hennes uppfinning. Apparaten står nu på visning på Newcastles uppfinningsmuseum.

Helen White, specialrådgivare för matavfall, säger:

Vi var särskild imponerade av Rumaans uppfinning eftersom den tar itu med en av nyckelanledningarna till varför mat hamnar i avfallskorgen: att man inte konsumerar det i tid. Även om vi förstår skillnaden mellan datummärkningarna, har vi ändå svårt att använda det vi har köpt. Alarm Cup utmanar detta genom att påminna oss när vår mat behöver konsumeras, och sporrar oss till att anamma ett positivt beteende som sedan kan reducera 5 miljoner ton avfall från våra hem, per år.

I Storbritannien slängs det mat värt cirka £13 miljarder årligen.

Under 2016 hade vi i Sverige cirka 1,3 miljoner ton matavfall (jordbruk och fiske inkluderat), detta motsvarar i snitt 129 kg matavfall per person. 11-årige Rumaan Maliks produkt är enkel men det kan vara ett genialt verktyg för att tackla problemet med matavfall!


Källor:
Ilmfeed.com
Naturvardsverket.se