Ett vaccin mot Covid-19 är äntligen här med 90 procents effektivitet. Det är tack vare det muslimska paret från Turkiet, läkaren Uğur Şahin och hans fru Özlem Türeci. Den 55 åriga läkaren och hans 53 åriga fru formade ett dröm team och gav världen ett verkligt hopp om vaccinet. Pfizer och BioNTech påstår att vaccinet är 90 % effektiv och att det kommer vara tillgängligt snart. Detta är ett genombrott i medicinens värld.

Uğur Şahin föddes i Iskenderun i Turkiet. Som fyra åring kom han till Tyskland tillsammans med hans föräldrar. Hans pappa jobbade i en Ford fabrik. Han studerade medicin vid Kölns universitet och tog examen 1990 och tog sin doktorsexamen 1993 från samma universitet. Han specialiserade sig i immunterapi. De kommande åtta åren tillbringade han vid Saarland universitetets sjukhus. Han gick med i fakulteten i Mainz universitet 2000 och blev professor 2008.

Han gifte sig med hans nuvarande fru Özlem Türeci 2002 och de har en dotter tillsammans. Hans fru är också dotter till en turkisk läkare som immigrerade till Tyskland. Även på deras bröllopsdag, hittade de tid till att jobba den dagen. Båda älskar att undervisa och forska, de grundade tillsammans ett företag för att utveckla verktyg för cancer immunterapi. Bill och Melinda gates välgörenhetsorganisation investerade $55 miljoner i företaget. både Uğur Şahin och Özlem Türeci är ödmjuka och lever ett enkelt liv trots att de är bland de 100 rikaste människorna i Tyskland. Deras bidrag till Covid-19 vaccinet är en anmärkningsvärd händelse i världen och ger hopp till miljoner människor som har drabbats av pandemin.

Paret förtjänar nobelpris för deras bidrag och världen är skyldig de respekt. Islamofoberna ansåg en gång att deras tro och land inte passade den mänskliga civilisationen. Ändå visade de att samhället är dynamisk och kan skapa individer som bryr sig om mänskligheten och kämpar för att göra det bättre.

Enligt SVT har Sverige tillsammans med EU tecknat ett avtal om tillgång till Pfizers nya Coronavaccin. Det säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff. Och enligt avtalet ska Sverige få tillgång till 4,5 miljoner vaccindoser.  


Källa: Muslimmirror.com