På Karlslundsgatan , omringad av grönområden, bara ett stenkast från motorvägen och Scandic hotell, ligger Örebros nya färdigbyggda moské! Vi har fått tag på en styrelserepresentant för Örebros Bosniakiska muslimska församling, som gick med på en intervju!

– Nu när ni slagit upp dörrarna till moskén, är allting färdigt eller finns det något  återstående att göra?
– Det finns fortfarande lite saker som måste göras. Bland annat lägga fina lister i masjiden, runt pelarna och längs väggarna. Sedan har vi en tillfällig trappa, som är godkänd, som ska bytas och vi väntar på leverans av den nya trappan. Trappan upp till övervåningen, där kvinnorna har sin sektion.

– Vilka får besöka moskén? 
– Alla är självfallet välkomna till moskén. Något annat vore absurt.

– Kommer det finnas aktiviteter/lektioner på flera språk?
-För tillfället, har vi mycket aktiviteter på bosniska. Men vår imam Mesud Muhic talar även flytande arabiska och svenska. Våran målsättning är att vi ska kunna ha aktiviteter på svenska, då vi ser vikten i att locka till oss unga från vår ummah. För tillfället har vi aktiviteter som tex: lära sig läsa arabiska, för att sin tur kunna recitera ur koranen. Just den aktiviteten, ser jag inget måste i att kunna tala bosniska. Vi är absolut inte emot detta, det är något vi vill. Men som sagt, vi har en imam, och han hinner inte med allt tyvärr. Men har man som medlem en önskan, att börja lära sig t ex arabiska, så är han öppen för en sån studiecirkel. Då han har legitimitet att lära ut arabiska.

-Vad kommer erbjudas förutom böneplats? Restaurang? Studiecirklar? Koranlektioner? Annat?
– Det stora problemet för oss, men jag kan tänka mig för även många andra moskéer runtom i landet, är bristen på personal. Det är svårt för en imam att hinna med allt och ha många olika aktiviteter. Vi behöver folk, som är villiga att hjälpa till med olika studiecirklar, t ex. läxhjälp, eller andra aktiviteter för unga. Aktiviteter som för dom närmare moskén, som i sin tur leder till ökat intresse för religionen. När det kommer till restaurangen, där vi har en stor och fin lokal och även ett mycket välutrustat kök, försöker vi analysera så noga som möjligt, för att komma fram till det bästa beslutet som gynnar folket som besöker moskén men även organisationen/moskén. För målsättningen är att restaurangen ska vara en inkomstkälla för församlingen, som i sin tur kommer leda till stabil ekonomi, som i sin tur medför mer aktiviteter och bättre förutsättningar till aktiviteter och att bjuda in olika föreläsare och andra lärda runt om i världen. 

– Kommer det byggas stängsel runt moskén för att skydda den från vandalisering? Eller övriga medel?
-Stängsel planeras, vi har för tillfället ett stängsel runt om moskén, vi planerar att lägga nåt mer runt detta stängsel för att förebygga ännu mer. Men vi vill ha kameraövervakning, och sedan tittar vi på att lysa upp tomten, vi har en stor tomt, och lyser vi upp den, så förebygger även detta vandalisering.

-Hur ser framtida planer ut? Ska den byggas ut något mer och hur ska den stora bakgården utnyttjas? Fler parkeringsplatser?
-De är två punkter vi prioriterar nu. Belysning och asfaltering. För att det bl.a.  ska bli lättare att markera ut parkeringsplatser, så att vi slipper kaos med bilar när det till exempel är fredagsbön.

-Kommer det finnas tillräckliga parkeringsplatser?
-Senaste fredagsbön, gick det bra med parkeringsplatser. Som sagt så har vi en stor tomt. Och bara på framsidan räckte det med platser, i allafall denna gång. Vi har ganska mycket tomt på baksidan och på ena sidan av moskén, som vi vill asfaltera också. Insha Allah, så räcker det. Men det skadar inte heller att, dom som kan gå/cykla, till fredagsbönen gör detta. Vi ska även vara mån om vår miljö. Men, som mig själv, så förstår jag att många åker till fredagsbönen under lunchen för att be jumah och skippar lunch. Men ”insha Allah” så kommer det räcka till mer parkeringsplatser. Men vår önskan är att vi blir många, och att det blir tight, för det visar bara på styrkan i vår Ummah. Hoppas det aldrig blir tomt på parkeringen.

-Ska moskén även användas för Eid-böner?
– Yes, varje Eid (insha Allah). Men även terawih ber vi i moskén varje kväll under ramadan. Insha Allah. Än så länge, så har vi haft öppet för alla böner under dagen. I vår ”dzemat” (församling), så har vi haft en tradition att vi som nu, i mars, ber maghrib klockan 18.00, dvs runt 20-30 minuter senare, för att vara kvar i moskén och be isha tillsammans också. Men vi kommer inom kort byta denna tid, till att vi ber maghrib, precis som de andra, då maghrib infaller. Målsättningen är också att inom kort införa att vi ber fajr på helgerna. All sån information kommer komma ut på vår Facebook-sida, på fredagsbönen osv. Vi har även en hemsida som vi ska bli mer aktiva med.

-Vilka var de största utmaningarna under byggprojektets gång?
Pengar är den största utmaningen. Har man obegränsat med pengar, så behöver man inte kompromissa och man behöver inte förlita sig på att folk ska komma gratis och jobba och hjälpa till. Som många andra byggen, så var det många utmaningar och svårigheter. Man kan skriva ett reportage bara om det. Men vi fokuserar på vad vi har framför oss, och är glada, allhamdulillah, att vi kunde flytta in nu förra veckan. För även nu, bara för att vi har flyttat in i nya lokalerna betyder det inte att vi kan andas ut. Tvärtom, storbyggnad medför andra utgifter. Det behöver underhållas, användas och vi vill ha så mycket aktiviteter där som möjlig. Studiecirklar osv, så att vi får in pengar, som i sin tur kan leda till fler aktiviteter. Vi är måna om att locka till oss unga, så att dom har nånstans att vara, chilla, umgås ha kul och hållas bort från gatan och problem. Även om man är muslim eller inte, troende eller inte, om man ber eller inte, det är ett forum att dom som kanske inte kan, vill lära sig och då har dom möjligheten att lära sig hos oss. (Skriva detta på bra sätt, så det inte blir som vi vill indoktrinera unga, men jani att muslimer som är kanske bara kulturellt muslimer, har nånstans att gå och lära sig osv.)

-Vilka böner kommer ni ha öppet?
-Alla böner har vi öppet, förutom morgonbönen, för tillfället. 

-Finns det en separat plats för kvinnor att be på?
-Yes, övervåningen är till för kvinnor. Förutom kanske på dzummah då vi har runt 300+ besökare, då blir det svårt. Men vi håller på och gör om lite i lokalerna, och vi har mycket plats och högtalare runt i hela bygget, vi ska snart lägga ut mattor utanför masjiden direkt, så man även kan be där när det blir mycket folk. Allt sånt här kommer komma, det tar bara lite tid, då vi inte är så många som hinner och kan jobba frekvent kring moskén tyvärr. Men det blir bra, allt sinom tid insha Allah.

-Kommer ni ha en bokaffär för islamiska böcker och annat islamiskt material? Om inte, finns det planer för detta?
-Vi har ett bibliotek. Mycket på bosniska dock. Vi planerar att expandera biblioteket och ha engelska, svenska och arabiska böcker. Men det kommer lite senare. Vi har många rum, och mycket potential. Det finns nog inget man inte kan önska sig. Det gäller bara att ha tid och resurser, främst personer, som vill och kan jobba kring detta. Även när det kommer till litteratur så är det viktigt att det välrespekterad litteratur och inte vad som helst.

-Kommer ni ha böneutrop och vad är er ställning till det?
-Vi kommer inte ha böneutrop. Vi har inte diskuterat det så mycket. Vi ser inte det som en prioritet just nu. Och om vi kollar till vilka vindar som blåser och vilken politik som förs nu mot muslimer men främst islam, så är vi rädda att vi kan locka till oss negativa skriverier, baktaleri osv. Vi vill jobba i det tysta, och göra gott för det här samhället och för vårt folk (syskon i religionen). 

-Hur är den allmänna känslan och uppfattningen hos människorna ni träffat i moskén och i samhället?
-Mycket positiv känsla. Folk som vill komma och hjälpa till och erbjuder det de kan hjälpa till med. Folk tar med sig fika, kaffe osv. Varit mycket folk där, både unga, äldre, kvinnor osv, på bönerna och så. Vi hoppas det kommer fortsätta och även tillkomma mer folk. Om vi inte ska fylla denna moské, varför har vi då byggt den? 

-Kommer ni att ta emot studiebesök?
-Yes, vi kommer ta emot studiebesök.

Vidare vill vi ge Bosniakiska Kulturella Centrum (BIZ) i Örebro ett stort grattis, för att de äntligen kunnat öppna deras nya moské! Och vi hoppas att den kommer gynna alla besökare som kommer dit och vara en källa till godhet och belöning!
Se även nedanstående bildspel med ett urval fina bilder från moskén!
Vill ni stödja moskén ekonomiskt och ta del av denna belöning, går det att bidra till dem nedan:
Swish: 123 5638 416
Plusgiro: 185 71-0

 

[huge_it_slider id=”5″]