Denna september är det premiär för en 90-minuter lång dokumentär med titeln ”One Day in the Haram”, som handlar om tillvaron i den heliga moskén i Mecka och hur arbetare och imamer utför sina jobb.

Dokumentären är skapad av brittiska författaren och regissören Abrar Hussain. Detta är det absolut största medieprojektet någonsin om den stora moskén och kommer att översättas till flera språk.

Syftet med filmen är att skapa en större förståelse för islam och ge den rätta bilden av muslimer. Filmen visar också hur framgångsrikt moskén styrs, hur organiserade dess avdelningar är och hur seriösa arbetarna är med att genomföra sina uppgifter. Projektet var mycket komplicerad att genomföra eftersom platsen aldrig är tom på besökare.

Hussain beskriver projektet och förklarar:

Vi ville filma Mecka eftersom det var väldigt viktigt att visa en vacker sida av islam. Vi vill också förmedla islams fredliga budskap till så många människor som möjligt, i synnerhet människor i väst.

Haram-moskén i Mecka är världens största moské och omfattar islams heligaste plats, Kaba. Den utgör bönriktning för världens muslimer, mot vilken de vänder sig i de dagliga bönerna. Den officiella trailern har lagts upp på YouTube och finns tillgänglig som förhandsvisning: