Det är valår och många har börjat oroa sig för vad de ökade spänningarna och främlingsfientligheten i Sverige ska leda till för valresultat. Sverigedemokraternas opinionssiffror står sig högt och högerpopulismen visar sig allt tydligare i Sverige. Till råga på det har nu Socialdemokraterna som traditionellt sökt muslimers röster, svängt om till en allt mer sverigedemokratisk hållning till invandring och muslimers rätt att utöva sin religion. Det senaste utspelet är att man inför valet tänker sätta stort krut på att en gång för alla förbjuda alla ”religiösa friskolor”. Men tittar man lite närmare på förslaget förstår man att det är muslimska friskolor man riktar in sig på. I en ledare i Aftonbladet står det som följer:

Flickor som fick sitta längst bak i bussen medan pojkarna fick kliva på där framme. Flickor och pojkar som tidigt fick lära sig att inte ta varandra i hand. Som inte fick ha gympa eller biologi tillsammans.

Inga källor presenteras när civilminister Ardalan Shakarabi påstår:

Vi kan inte acceptera en ordning där skolor tvingar på barn religiösa dogmer.

En av de kristna företrädare som riktat hård kritik mot förslaget och som även tagit muslimska friskolor i försvar är Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet, som säger:

Desperat. Det handlar bara om att vinna billiga politiska poäng. Man menar muslimer, men vågar inte säga det, sedan undantar man judarna, och går på alla andra religioner.

Vidare säger han även att det är en ”diskriminering mot de troende” och att de hårdare kontrollerna mot muslimska friskolorna också ger ett hårdare utslag:

Jag har själv hjälpt muslimska friskolor. Man glömmer att dessa skolor inspekteras mycket hårdare. Kontrollerna är mycket hårdare än i kommunala skolor. Sen finns det en möjlighet att ställa de som missköter sig under förvaltning, enligt dansk modell.

Det som är viktigt att påpeka här är att inte bara muslimska friskolor har problem, utan det gäller även 72% av alla de skolor som skolinspektionen granskat 2017, som haft någon form av brist. Det är inte därmed sagt att alla dessa som haft brister ska förbjudas från att undervisa, utan de påtalade bristerna får åtgärdspunkter, och ifall inte dessa åtgärdas i tid får skolan stänga eller betala vite. Alla friskolor bör inte drabbas därför att enskilda friskolor haft brister, precis som inte alla kommunala skolor ska drabbas om enskilda kommunala skolor har brister.

Det är tydligt att Socialdemokraterna försöker rida på den islamofobiska vågen genom att attackera just muslimska friskolor. Samtidigt är man för fega för att säga det rakt ut, och därför talar man om ”religiösa” friskolor i allmänhet. Förbjudet gäller dock inte judiska friskolor vilket avslöjar att retoriken är tom. Vårt budskap till Socialdemokraterna är: Tror ni verkligen att vi är så dumma, att vi inte ser igenom ert försök att å ena sidan vinna islamofobiska röster och samtidigt behålla muslimernas röster genom att smyga med vad ni håller på med? Vårt budskap till muslimerna är: Det börjar bli dags att göra upp med muslimernas traditionellt positiva inställning till Socialdemokraterna och vänstern. De är uppenbarligen inte våra vänner.


Källor:
Aftonbladet.se
Skolinspektionen.se