Minns ni mannen  som sålde pennor på gatan och bar på sin sovande dotter på axeln? Han fastnade på en bild som togs av  en förbipasserande på Beiruts gator en het sommardag, och den här bilden spreds sedan genom sociala medier. Abdul Halim al-Attar, idag 34 år, är palestinsk flykting och hängiven far till två barn. För att försörja sin familj sålde han pennor på Beiruts gator. Detta efter att han flytt från krigets Syrien till Beirut i Libanon.

Vi visste inte var bomberna skulle falla och jag fruktade för mina barn. Vi hade inget annat val än att fly Syrien.  Där bestämde jag mig för att börja sälja pennor och det fortsatte jag med tills den dagen en främling fotograferade mig. De visade mig en bild på mig och min dotter och först blev jag arg och uppriven inom mig, men idag – prisad vare Gud – är jag på en bättre plats. Jag var ingen tiggare som jagade bilar och tiggde, utan jag var bara en pennförsäljare och världen såg mig.

Bilden på Attar rörde många människors hjärtan och en godhjärtad journalist från Norge, Gissur Simonarson, skapade ett twitterkonto och startade en insamling åt honom. När kontot stängde efter tre månader hade det samlats ihop 40 gånger mer än man hade väntat sig – hela $190.000!

Bilden på Al-Attar bärandes på sin sovande dotter medan han säljer pennor  på gatan i Beirut

Gissur som tagit hand om insamlingen lyckades efter mycket möda leta upp Abdulhalem och överräcka de insamlade pengarna.

Med pengarna kunde han förändra sin tillvaro till det bättre. Han startade flera företag med vilka han kunde säkra sin familjs inkomst. 

Men han stannade inte där, utan såg till att anställa andra flyktingar, och kunde på så vis även förbättra deras liv. Texten på hans t-shirt: ”Stay positive,” där han står med ett stort leende, säger allt.

Al-Attar känner sig tacksam av att numera ha en stadig inkomst med försäljning av färskt bröd och kebab. Han säger i tacksamhet till Gud:

 När Gud vill ge dig något, får du det.

Vi hoppas att hans berättelse blir en inspiration och ett gott exempel att ta efter och vi ber Allah att belöna honom och skänka honom framgång i sin verksamhet, amin.


Källor:

CNN
iknowbro.com