Nu när den välsignade månaden Ramadan har inträtt, finns det inga bättre handlingar muslimer kan göra än att ge allmosor till våra behövande syskon runtom den muslimska världen. Samtidigt är även månaden ramadan på många sätt knuten till den frukt som alla muslimer bryter sin fasta med och som profeten Muhammed själv uppmanade till – vilket är dadlar.

Profeten Muhammed sade:

Den som än har torkade dadlar, så bryt fastan med det, men den som saknar det, bryt fastan med vatten, för sannerligen är vatten något renande.” [Jami’ at-Tirmidhi: 695, klassad som sahih]

Nu kan du förena båda dessa nyttor genom The Date Project som tillkommit för att bidra med bröd, vatten, utbildning, skydd och andra behov till nödställda och behövande i den muslimska världen. Genom att köpa dadlar via The Date Project, får bidragsgivare en fin gåva innehållande 900 gram exklusiva lyxiga dadlar från Jordanien paketerade i specialdesignade plåtaskar.  Dadlarna är från etiskt odlade Medjool dadlar från Jordanien av högsta kvalitet och 100% av all vinst går till välgörenhet.

Att skänka mat är bland de bästa av handlingar i Islam. En man frågade Allahs sändebud :

’Vilken handling i Islam är den bästa?’ Han svarade, ”Att skänka mat och att hälsa på alla, oavsett du känner dem eller inte.”
[Sahih Bukhari och Muslim]

De drivande bakom projektet är SKT welfare som för närvarande verkar i bland annat Syrien, Jemen, Palestina, Bangladesh, Pakistan och Somalia.  Deras arbete fokuserar på att tillgodose föda och vatten till flyktingar och hemlösa samt tillhandahålla hälso- och sjukvård och hjälpa till att etablera hållbara projekt, där även The date project ingår. SKT Welfare har en 100% donationspolicy vilket betyder att varenda krona som doneras används för att tjäna de nödställda. Medan alla administrativa och övriga kostnader täcks in via direkta donationer eller Gift Aid.

Detta är en unik policy som särskiljer SKT Welfare från många andra internationella icke-statliga organisationer, vilket också utgör organisationens huvudprincip.

Bakgrunden till ”The Date Project”

The date project introducerades år 2015 av två SKT Welfare-voluntärer med syfte att samla in pengar till bageriet Al-Huda i Syrien genom att sälja de finaste av Medjol dadlar för £10 per låda under månaden Ramadan. Varje låda som blev såld gav 50 bröd till syriska familjer. Det första året distribuerades 100 000 bröd och under 2017 skänktes hela 3,5 miljoner bröd via detta initiativ! För 2017 valde man att expandera och göra en specialdesignad låda tillägnad Palestinas behövande.

Bidra du med!

Vill du vara med och bidra under denna välsignade månad och samtidigt samla på dig hasanat (goda gärningar), kan du donera via projektet här, och samtidigt få hem de högkvalitativa dadlarna i snygg presentförpackning och all vinst går oavkortat till välgörenhet. Vill du dessutom hjälpa till att bidra till organisationen SKT Welfare, så att de kan fortsätta göra deras fantastiska jobb kan du göra det här.


Källor:
Thedateproject.se
https://sunnah.com
https://www.sktwelfare.org