En före-detta medlem i ett högerextremt parti i Nederländerna, Joram Van Klaveren har meddelat att han har konverterat till islam. Efter att han började studera och skriva en bok om islam började hans bild av religionen förändras.

Under mitt skrivande stötte jag på allt fler saker som gjorde att min syn på islam fallerade. Jag tänkte att om allt jag skrivit hittills är korrekt, så måste jag i sådana fall vara muslim. Jag hade under årens lopp utvecklat ett stort avsky mot islam. Att sedan inse att du inte haft rätt, är inte så kul. Men som en Gudssökande person har jag alltid känt en viss oro inom mig, så  den känslan försvann gradvis. Jag kände tvärtom att jag hade hittat hem, på ett religiöst plan.

Van Klaveren var medlem i Geerts Wilders Freedom Party (PVV) från 2010 till 2014, men hoppade av Wilders parti för att starta ett eget parti. Efter att han misslyckades komma in i Nederländska parlamentet efter folkomröstningen 2017, beslöt han för att sluta med politiken. Han hade under sin tid som politiker en mycket motståndskraftig inställning gentemot islam, med uttryck som ”Islam är falskt” och ”Koranen är ett gift”. Han kallade även till förbud mot burka och moskéer.

Efter konverteringen blev han utfrågad i en intervju om han var ångerfull för sina uttalanden, varvid han svarade ”Jag hade helt enkelt fel.” Och tillägger sedan att det var ”PVV policy: Allt som var fel var tvunget att vara kopplat till islam på ett eller annat sätt.”

En tidigare avhoppare av samma parti, Arnoud Van Doorn som också konverterade till islam gratulerade Van Kleveren för hans beslut via Twitter på följande vis:

Jag kunde aldrig tro att PVV skulle bli en häckningsplats för muslimska konvertiter.


thenational.ae
politico.eu