Expressen och andra publikationer har nyligen rapporterat expertutlåtanden om att toalettpapper som så ofta används i västvärlden inte är tillräckligt rengörande efter toalettbesök. Man kan tycka att något så logiskt som att använda vatten vid toalettbesök inte bör diskuteras eller debatteras, men om miljontals människor världen över inte tycks känna till allmän hygien vad gäller toalettbesök, så kanske det är läge att ta upp det.

Dr Vincent Karuhanga från ”Friends Polyclinic”  i Kampala, Uganda poängterar att det bästa sättet är att använda vatten eller våtservetter, så länge man kan tvätta händerna noga efter toalettbesök:

Det som är känt är att 70% av alla bakterier som orsakar urinvägsinfektioner kommer ifrån anus och ett sätt att förhindra det är att tvätta rent efter sig. Toalettpapper låter avföringen sitta kvar och förvärras av behåring i bakändan.

Rose George, författaren av ”The Big necessity: The Unmentionable World och Human Waste and Why it Matters”, säger:

Jag förvånas över att det finns miljontals människor som går runt med smuts i bakändan i tron om att de är rena. Toalettpapper flyttar på bajset, det tar inte bort det.

Det finns flera alternativ som förordas bland annat en bidé som sköljer underlivet med vatten. Likaså våtservetter eller det vanligaste alternativet i muslimska länder som är en dusch eller en vattenkanna.

Det islamiska perspektivet
Profeten Mohammed ﷺ talade om vikten av god hygien efter toalettbesök och använde ibland vatten. Det ska dock påpekas att toalettpapper eller motsvarande är islamiskt tillåtet att använda, men om vatten finns tillgängligt, vilket det är i de flesta hem så bör det användas.

Det har bekräftats av lärda såsom Ibn ’Uthaymin att Profeten Mohammed ﷺ använde vatten och likaså stenar (Ar. Istidjmar, rengörande med hjälp av stenar), som var vanligt på Profetens tid, och att man även kan använda servetter/toalettpapper. 
Anas bin Malik sade:

När Profetenﷺ brukade gå på toaletten, hämtade jag och en till pojke en bägare med vatten och ett kort spjut [att använda som sutra för bönen efter wudu] och han rengjorde sig själv med vattnet .

Ett annat uttalande från Abu Hurayrah nämner att:

Han samlade några stenar åt Profeten ﷺ och bar dem till honom i sina kläder och lade dem bredvid honom, och gick sedan iväg.

[Sahih al-Bukhari]

Vilket indikerar att det är tillåtet att använda Istidjmar. Salman al-Farisi sade också:

Profeten Mohammed  förbjöd oss från att använda mindre än tre stenar för Istijmar.

[Sahih Muslim]

Det går även bra att kombinera användning av vatten och toalettpapper.


Källor:
Expressen
Daily Monitor
Islamqa