Du har säkert hört talas om ”superhjältar” i filmer men har du hört talas om Nusaybah som var en verklig superhjältinna? Må Allah vara nöjd med henne.

Hon deltog i många strider från Uhud till slaget vid Yamamah, och hennes färdigheter berömdes av profeten Muhammad (fred vare över honom). Hennes namn var Nusaybah bint Ka’ab. Hon var från Ansar och var en av de två första modiga kvinnorna i Madinah som lovade trohet till profeten Muhammad (fred vare över honom), trots att om hon blev fångad av Mekkaborna hade de torterat henne eller till och med dödat henne.

Under slaget vid Uhud, när muslimerna var på väg mot nederlag och de skingrades, Nusaybah, hennes söner och make omringade profeten (fred vare över honom) för att skydda honom.  Alla förundrades över hennes skicklighet med svärdet och Profeten ﷺ berättade att i vilken riktning han än vände sig så såg han Nusaybah slåss och försvara honom. Hon fick minst 12 stora sår, en av de tog ett år att läka.

Profeten ﷺ sa till henne: ”varifrån kan någon få mod som du åh Umm Amaarah (Nusaybah)” imponerad av hennes tapperhet och mod. Och Profeten gjorde du’a att han skulle vara vän med Nusaybah och hennes familj i paradiset.

Även när hon var i sextio års åldern, under Abu Bakr AS-Siddiqs ledarskap (må Allah vara nöjd med honom, skickades hon med den muslimska armén för att utmana den falska profeten och lögnaren Musailamah och hon förlorade sin arm i striden.

Hennes mod var inte bara begränsad till slagfältet utan även när hennes två söner dödades visade hon enorm tålamod och styrka. Hon var inte bara en krigare men lärde sig också Koranen och Hadither. Hon utbildade och tränade kvinnorna i Madinah.

Hon var en inspiration i sin tid och förblir en fram till idag.


Källa: ilmfeed.com