De troende, med sin kärlek, barmhärtighet och vänlighet mot varandra, är som en kropp: om en del är sjuk, så påverkas hela kroppen av dess sömnlöshet och feber. [Bukhari & Muslim]

För de flesta av oss är rohingyafolket en ny bekantskap. Det enda vi känner till om detta till största delen muslimska folk (som också har en liten andel hinduer i sina led) är att de utsätts för ett folkmord av den buddistiska majoriteten i Burma. FN beskriver dem som ”världens mest förtryckta folk”. I denna artikel vill vi sprida lite allmän information om detta folk, våra bröder och systrar.

Rohinghafolket är ett indo-ariskt folk och det finns ungefär 2 miljoner av dem i världen. De flesta bor i Rakhineprovinsen i Burma, men på grund av konflikten i området har många tvingats fly. Sedan Burmas självständighet 1948 har 1,5 miljoner rohingya tvingats fly. Mer än 120 000 hålls instängda i läger. De saknar medborgarstatus i landet, vilket de hade fram till 1962. Andra rohingya bor i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Ordet rohingya betyder ”boende i Rohang”, som är ett annat namn för Rakhine. De har bott där i århundraden. På bilden nedan ser man ett mynt som gavs ut av rohingyafolket redan år 1500, med den islamiska trosbekännelsen.

Fler än 160 000 människor har flytt den senaste tidens våldsamheter och enligt FN har tusen människor dödats sedan 2016. Vi ber Allah att Han skyddar detta folk och tillrättaställer deras svåra situation, amin!


Källor:

Lost Islamic History
Aftonbladet
Wikipedia