Ett videoklipp som visar en tätbefolkad gata strax utanför Manchester i norra England 1901, påminner väldigt mycket om hur många muslimska tjejer idag går klädda. Stora och täckande huvudsjalar och klänningar – kläder som i mångas ögon betraktas som kvinnoförtryckande. Likväl finns det delar av samhället i Sverige och övriga Europa där nunnor klär sig lika täckande som muslimer.  I videoklippet framgår hur arbetartjejer iklädda det vi i allmänna muslimska termer kallar ”hijab” – en vanlig dag går ifrån sitt arbete i en bomullsfabrik utanför Manchester. Professor Vanessa Toulmin som är kulturell historiker kommenterar:

Det som är så fascinerande med detta klipp är att tjejernas hår är helt täckta. Så kvinnorna då visade inte långt hår. Så här ser du att tjejernas sjalar täckte deras hår helt och hållet. Du ser inte håret alls utan bara deras ansikten. Idag debatterar vi om hijab och om hur kvinnor täcker sina hår, medan vi glömmer bort att vi har förlorat detta som en del av vår egen kultur. För bara 100 år sedan gick inte kvinnor ut på gatan i Lancashire med håret utsläppt.

Vi har på muslimer.se tidigare skrivit om hur hijab för inte så länge sedan också var en vanlig del av svenska kvinnors vardag och är onekligen en del av Sveriges historia. Läs mer om det här.