Slöja anses av många svenskar som något nytt och främmande, något som aldrig funnits i Sverige tidigare. Det har under åren även skapats olika debatter, där vissa har argumenterat emot att man ska få bära slöja. Det intressanta här är att om man tittar tillbaka i tiden, så ser man att slöjan funnits i Sverige under en mycket lång tid. Vissa av oss minns till och med från när vi var små hur många äldre kvinnor bar olika varianter av slöja.

Slöjan har gått under flera benämningar genom tiderna, såsom huvudduk, sjal, sjalett, snibb och dok. Den användes av olika anledningar och i olika sammanhang. Det kunde vara av religiösa skäl och för att visa att man var en anständig kvinna. Den har även använts periodvis som modeplagg. Huvudduken har funnits i Sverige sedan forntiden och för cirka 100 år sedan hörde det till vardagen att kvinnor dolde sitt hår.

Sjalett flicka

Foto: Nordiska museet. (CC BY-NC-ND 4.0)

Slöjan är alltså inte något som bara finns inom islam, även inom exempelvis kristendomen har detta varit allmänt förekommande. Tittar man på kristna målningar och statyer ser man tydligt förekommande slöjor, även Jesus mor Maria bar slöja. Det är först under de senaste 100 åren som slöjan har börjat försvinna i Sverige.

I slutet av 1800-talet började hatten bli en ersättning för slöjan hos vissa kvinnor och under tidigare delen av 1900-talet klippte många kvinnor håret kort. Dock får man inte glömma av slöjan fortfarande fanns med i modet. I dagens samhälle återfinns den svenska slöjan mestadels vid giftermål, i olika folkdräkter och bland nunnor.


Källor:
Wikipedia.org
Fof.se