Vi har tidigare i år skrivit om hur uigurerna systematiskt förtrycks av Kinesiska staten och tvingas till omskolningsläger. Läget idag är ännu mer kritiskt än vad det var då och enligt nyhetsbyrån Reuters har FN:s panel för mänskliga rättigheter uttalat att de mottagit trovärdiga rapporter om att 1 miljon etniska uigurer i Kina hålls fångna i vad som kan liknas vid ”massiva fångläger som hyses i hemlighet”.

Gay McDougall, medlem av FN-kommittén för avskaffande av rasdiskriminering, säger att uppskattningvis 2 miljoner uigurer och muslimska minoriteter tvingades till ”politiska läger för indoktrinering” i  västra Xinjiang.

Vi är djupt oroade över de många talrika och trovärdiga rapporter som vi har mottagit där Kina i namnet av bekämpning av religiös extremism och upprätthållande av social stabilitet, förändrat den uiguriska regionen till något som liknar ett massivt interneringsläger som hyses i sekretess , en slags ”rättighetslös zon”.  

Kina hävdar i sin tur att Xinjiang står inför ett allvarligt hot mot islamistiska militanter och separatister som planerar attacker och rör upp spänningar mellan den mestadels muslimska uiguriska minoriteten som kallar regionen för sitt hem och den etniska Han-kinesiska majoriteten. Den amerikanska delegationen för FN säger på Twitter att den är…

Djupt oroad över de rapporter om det pågående tillslaget mot uigurer och andra muslimer i Kina. Vi uppmanar Kina att avsluta sin kontraproduktiva politik och befria alla dem som blivit godtyckligt fängslade.

Anklagelserna kom från flera källor, inklusive aktivistgruppen kinesiska människorättsförsvarare, som sade i en rapport förra månaden att 21 procent av alla gripanden som registrerats i Kina i 2017 var i Xinjiang.

Tidigare sade Yu Jianhua, Kinas ambassadör i Förenta nationerna i Genève, att den arbetar mot jämlikhet och solidaritet mellan alla etniska grupper.

Men McDougall sade att medlemmar av uiguriska samfundet och andra muslimer behandlades som ”statens fiender” enbart på grundval av deras Etno-religiösa identitet.

Mer än 100 uiguriska studenter som återvände till Kina från länder som Egypten och Turkiet hade fängslats, med några av dem dödade i fångenskap, sade hon.

Yemhelhe Mint Mohamed, en panelmedlem, refererade till en ”godtycklig och masskvarhållande av nästan 1 000 000 uigurer” och frågade den kinesiska delegationen, ”Vad är nivån på religionsfriheten nu för uigurerna i Kina och vilket rättsligt skydd finns det för dem att utöva sin religion?”

Dessa alarmerande nyheter om våra bröder och systrar i Kina måste lösas och det är på tiden att muslimska länder och ledare står upp för uigurerna i Kina genom att sätta press på Kina att upphöra med förtrycket av uigurerna.


Källa: Reuters