För något år sen nådde Maya Fredin botten och mådde väldigt dåligt. Att hitta sin tro och konvertera till islam blev ett steg mot bättre mående. Ett annat steg var att återigen ta upp styrketräningen och sedan dess har det bara gått framåt.

Maya läste på, ställde frågor, googlade i timmar, sökte svar. Hon var sedan innan döpt i Svenska kyrkan men har aldrig varit troende eller religiös.

Jag behövde vägledning och struktur. Men jag tänkte också ”hur gör jag med min träning?”. Jag var tidigare bekväm i hur jag klädde mig på gymmet och insåg att jag kunde kombinera min tro och min religion med träningen, säger Maya.

Hon beställde nya kläder, en hijab och begav sig till gymmet. Oron hon kände inför människors reaktioner avtog relativt snabbt.

Jag är med i många träningsgrupper på Facebook där majoriteten är starka kvinnor som står upp för varandra. Vi peppar varandra till att vara starka och det börjar bli mer normaliserat att kvinnor tar plats, gymmar och lyfter, säger hon.

Familj och vänner tog det positivt. Övergången flöt in i vardagen – allt känns rätt.

Jag försöker fokusera på de positiva reaktionerna. Jag vill alltid bemöta folk med vänlighet och respekt, som min tro lär mig att göra. Jag vill bryta ”vi och dem”-känslan, säger Maya.


Källa: Expressen.se