Vi är alla känslobaserade människor. När vi gör något som inte är i linje med vårt bästa, med vårt högre jag, vår själ och med Allah, med källan till allting, kommer det att manifesteras som negativa känslor.

Dessa negativa känslor producerar kemikalier i kroppen och berövar kroppen dess hormoner och andra kemikalier. Detta skapar sjukdom. Ofta depressiv sjukdom.

Depression är alltid baserat på att vi gör saker vi inte vill göra. Om vi känner oss tvingade att göra saker, och överger oss själva, det vill säga vår själ, vårt sanna jag kommer kroppen att reagera på det med negativa känslor, till exempel med trötthet, sorg, ångest, oro, ilska eller rädsla. Man får ofta ont i magen.

Depression och muskelvärk

Rädsla sätter igång vårt hormonsystem rejält, genom vårt fly eller fäkta-beteende och när man känner sig paralyserad. Stress tar från vårt B-vitaminförråd, eftersom B-vitaminer hjälper nervsystemet att repareras. Alla som är stressade har någon form av B-vitaminbrist. När fly eller fäkta-beteende alltid är på, kommer nervsystemet, vid kronisk belastning och påfrestning, att kollapsa, vilket skapar sjukdomar i kroppen. Detta i sin tur skapar sjukdomar som depression och muskelvärk.

Muskelvärk kommer av att man vid rädsla förbereder sig för att fäkta, och det gör att kroppen mobiliserar alla sina resurser, däribland adrenalin och andra stresshormoner, för att musklerna ska bli spända och hårda.

När man är i en konflikt görs det automatiskt utan att vi tänker på det. Problemet är när vi inte är medvetna om att vi är i en inre konflikt och inte förstår kopplingen mellan negativa känslor och kroppens smärta.

Varför känner vi oss ledsna, arga eller irriterade? Att ifrågasätta dessa känslor är avgörande för att förstå varför vi mår som vi mår. Att ställa frågan varför kan förändra hela ens liv.

Varför är vi deprimerade?

Vi har en inre kompass som kommunicerar med Allah. Den kompassen är vårt hjärta, våra känslor. Har vi god kontakt med våra känslor, och lyssnar på dem, betyder det att vi också har god kontakt med Allah.

Att känna skuld eller skam betyder inte att vi gör fel, eller att vi har fel. Det betyder att vi inte följer vår inre kompass, som vägleds av Allah, och istället förlitar oss på andra människors omdömen och råd. Islam lär oss om personlig gränssättning, och vårt hjärta, alltså våra känslor, är vår kompass, och vi använder oss av de varje dag.

Vem ska vi lyssna på?

Men ju mer vi lyssnar på andra, istället för oss själva, desto längre bort från kompassen kommer vi. Och det börjar tidigt. Det börjar redan när vi är nyfödda. Ett gråtande barn behöver värme, tröst och mat, eller kanske bli bytt på. En gråtande vuxen behöver också värme, tröst och mat. En arg person är en person som blivit kränkt. En deprimerad person, är en person som inte blivit lyssnad på, som inte blivit sedd eller förstådd. Har man negativa känslor, betyder det att behov inte blivit uppfyllda. Vi är så svultna på mänsklig kontakt och att vara en del av ett samhälle, för att inte känna oss ensamma, att vi överger vår inre kompass, vi överger vårt hjärta, vi överger vår direktkontakt med Allah, källan till allting som skapats.

 يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالإِنسِ أَلَمْ يَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي وَيُنذِرُونَكُمْ لِقَاء يَوْمِكُمْ هَذَا قَالُواْ شَهِدْنَا عَلَى أَنفُسِنَا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَشَهِدُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُواْ كَافِرِينَ

”Ni osynliga väsen och människor som är församlade här! Kom inte sändebud ur era egna led till er och lät er höra Mina budskap och varskodde er om mötet denna Dag?” Och de skall svara: ”Jo, det erkänner Vi.” De drogs till denna världen och måste vittna mot sig själva att de förnekade sanningen. [Koranen 6:130]

 

Koranen är en vägledning till alla som vill ha vägledning

Koranen är en vägledning för den som vill vägledas. Det finns inget tvång inom religionen. Koranen är till för att hjälpa oss, de som vill, utan tvång, för att öka vårt medvetande och stärka kontakten med vår Skapare. I alla religioner talar man om ursprunget till vår skapelse, vår själ och det vi inte kan se, det osynliga. Alla religioner är till för att vi ska öka vårt medvetande, så att vi ska lära känna Allah. Kärnan i alla religioner är att öka vår kunskap, om det vi inte kan se för ögonen, det som är bakom den osynliga slöjan.

Depression och vår direktkontakt med Allah

Depression och negativa känslor är där för att vara en kompass för oss. Känner man negativa känslor är det för att vi tänker, istället för känner. Vi försöker med logik och förnuft att övertyga vårt hjärta om någonting, som inte känns rätt. Men Allah vill göra det lätt för oss. Om någonting känns lätt, betyder det att vi är på rätt väg. Vi är alla barn i början. När saker och ting sedan blir för lätt, är det dags för en ny, svårare utmaning. Är det för svårt, är det dags att ta ett steg tillbaka, och se vad det är som är problemet. Någonting gör det tungt för oss. De negativa känslorna är där för att vi ska titta på vår omgivning och se vad det är som stör vår sinnesro, och sinnesfrid. Ofta är det en relation, som är negativ. Kritik. Människor som sviker. Och så vidare. Vi måste då ta ett beslut och fundera på om vi ska ha kvar det i livet, omkring oss. Vi kan nämligen inte ge till människor om vi inte själva har.

Vi är alla glas, som fylls eller är tomma

Vi är alla glas som står bredvid varandra. Glaset fylls av olika saker. Vattnet i glaset representerar det vi ger av oss själva, vår kärlek. När vi häller från ett glas till ett annat, töms det glaset snabbt. Vi blir utmattade. Men står vi bredvid varandra, och fyller på med kärlek, pengar och goda relationer, kommer det att svämma över till varandra, och vi kommer alla ha i överflöd.

Rent eller smutsigt vatten

I samma metafor kan vi också använda oss av rent vatten, det vill säga, man följer sitt hjärta och är glad och lycklig, har energi och är positiv. Om man står bredvid en som inte följer sitt hjärta, som är kritisk, som sårar andra och är negativ representeras det av smutsigt vatten. Står de båda bredvid varandra kommer bådas glas att bli grumligt och smutsigt vatten. Om man har rent eller smutsigt vatten, handlar om vad man fokuserar på och om man känner att livet handlar om överflöd av kärlek och pengar, eller om livet handlar om brist på saker och kärlek.

قُلْ مَن كَانَ عَدُوًّا لِّجِبْرِيلَ فَإِنَّهُ نَزَّلَهُ عَلَى قَلْبِكَ بِإِذْنِ اللّهِ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَهُدًى وَبُشْرَى لِلْمُؤْمِنِينَ

SÄG : ”Den som är fiende till Gabrielsom på Guds befallning låter [uppenbarelsen] sjunka in i hjärtat med bekräftelse på det som ännu består [av äldre tiders uppenbarelser] och ger de troende vägledning och ett budskap av hopp  – [Koranen 2:97]

Att rena sitt hjärta

Allah säger till oss att vi ska rena våra hjärtan.  Det gör vi genom att noga välja vilka vi vill ha oss nära i livet. Du förtjänar en relation där dina känslor betyder någonting. Det snabbaste sättet att komma till den sortens relationer är att bestämma att dina känslor, inklusive de positiva, har betydelse för dig. Ta kontroll över ditt liv och börja bestämma hur du vill leva. Ditt nya liv börjar idag.


Källor:

NCBI: The Link between depression and physical symptoms
The nature education : How does social behavior evolve?
Folkhälsomyndigheten, Depression ett stort folkhälsoproblem