Dokumentären “My week as a muslim” (“Min vecka som muslim”) i England gjordes i syfte att motverka islamofobi och rasism. Dokumentären utgår från en kristen kvinna, Katie, som har stor islamofobi och många fördomar kring muslimer. Katie bor i ett område där det inte finns några muslimer. Hon känner stor rädsla för muslimer, eftersom hon inte vet någonting om dem. Vilka är muslimerna och varför har de så annorlunda kläder jämfört med henne?

I dokumentären går Katie med på att möta sin rädsla genom att leva i en muslimsk familj under en vecka. I detta ingår även att de gör om hennes utseende så att hon ska se ut att komma från Pakistan. Hon får även bära muslimska kläder och delta i vardagliga aktiviteter, såsom exempelvis att träffa andra muslimska kvinnor i moskén och hjälpa till med välgörenhet till behövande.

Under inspelningen inträffar terrorattentatet i Manchester och Katie blir först rädd och vill avbryta inspelningen. Hon blir dock övertalad att fortsätta och får därigenom själv uppleva svårigheten med att vara muslim efter ett terrordåd, då omvärlden mer eller mindre anser att alla muslimer är terrorister.

I slutet av dokumentären tar Katie tåget hem och går genom sitt icke-muslimska bostadsområde. Hon är fortfarande klädd som muslim och möts där av människor som skriker nedsättande kommentarer till henne. Hela upplevelsen under denna vecka som muslim får Katie att komma till många insikter och bli av med sin islamofobi.

Somliga som sett dokumentären har i efterhand även föreslagit att man skulle kunna ge ett annat perspektiv genom att låta utsatta muslimska kvinnor bära dolda kameror för att på så vis visa för andra människor vad de utsätts för i sin vardag.

Se dokumentären är på engelska:


Källa: Theguardian.com