”Ortens bästa poet” är ett förorts-mästarskap i poesi och sedan oktober har deltävlingar arrangerats runt om i Sverige. I år har tävlingen bland annat hållits i städer som Stockholm, Borås, Jönköping, Borlänge och Umeå.

Åtta finalister intog scenen i Conventum Kongress i Örebro där de framförde egenskrivna texter. Men den som samlade på sig flest röster av juryn var 15-åriga Zeinab Dhahad från Bredäng i Stockholm som nu har titeln Ortens bästa poet 2022. 

Det känns så overkligt. Det har inte sjunkit in än, säger hon och berättar att hennes poesi handlar om saker som både hon och andra kan känna igen sig i. Jag är en kvinna med sjal i Sverige. Jag pratar mycket om kvinnors rättigheter, om vad Sverige inte gör mot våldtäkter i våra samhällen och om fördomar mot folk som bär slöja. Det handlar mycket om grejer som jag kan relatera till, och som jag vet att folk också kan relatera till, säger hon.

Tävlingen arrangerades av Förenade Förorter genom Projektet Ortens bästa poet som är känt för den omfattande organisering som sker inför varje evenemang. Projektet har bland annat varit ett forum för många unga och har under sina verksamma år hållits i orter i Stockholm, Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro m.fl.

I samband med senaste finalen 2018 meddelade arrangörerna att tävlingen skulle läggas ner. Men det vände snabbt och drygt ett år senare var tanken att arrangera tävlingen igen, sen utbröt pandemin. Nu, fyra år senare är Ortens bästa poet tillbaka och det uppskattar många ungdomar som älskar poesi.


Källor:

Start | Förenade Förorter (forenadefororter.se)
Hon är Ortens bästa poet 2022 | SVT Nyheter