Att spendera tid med barn kan tyckas vara en lätt grej men det kräver faktiskt en hel del kunskaper och ansträngningar. För vissa kan också vara svårt efter en lång arbetsdag, oavsett om man är arbetande förälder eller man sköter annat i hemmet. Studier har dock visat att föräldrar som tillbringar mer tid med sina barn är mer trygga och säkra, och detta är avgörande för deras känslomässiga och fysiska utveckling.

Det finns många olika sätt att spendera kvalitetstid på med sina barn. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att vi måste åka cykelturer eller spela boll utanför hela tiden. Naturligtvis skulle utomhusaktiviteter definitivt vara en fantastisk tid att vara med barnen men här är några underskattade sätt att spendera kvalitetstid på:

KOMMUNIKATION ÄR NYCKELN
Oavsett om ditt barn är en liten baby eller ung vuxen önskar de och vill verkligen ha föräldrarnas uppmärksamhet. Men det finns olika sätt att kommunicera med barn, vi behöver bara hitta vilket ”språk” eller sätt som bäst passar dem. Enligt dr Atiyah Azmi, familjecoach, finns det olika kommunikationssätt som vi kan använda med våra barn:

Beröring – barn gillar ofta att kramas och pussas. Strykning över håret, hålla barnets hand och springa runt i huset med dem kommer också att bryta ner barriärerna.

Tal – vissa barn kan behöva ord för att känna att de är älskade. Att säga ”Jag älskar dig” eller till och med berömma dem eller intyga deras prestationer kan få dem att känna att de har åstadkommit något.

Tid – har du någonsin försökt använda din telefon eller bärbara dator framför barnen och de börjar plötsligt kasta saker på golvet eller ännu värre? Det betyder att de vill ha din uppmärksamhet och att de vill spendera tid med dig. Det är viktigt att du ger de tid och ibland vill de bara sitta på ditt knä medan de tittar på tv. Det kan också vara så att de bara vill sitta med dig vid bordet medan du äter eller jobbar. Så njut av dessa värdefulla stunder medan du kan.

LÄSNING
Att läsa för dina barn hjälper inte bara att förbättra deras uttal utan det är också ett utmärkt sätt att umgås! Få dina barn att sitta i en samling och läsa för dem. Om du tror att de kan bli uttråkade kan du försöka peka på bilderna och beskriva vad det är. Det är en bra idé att få de uppleva berättelsen i boken och få de röra och känna på boken. Du kan också läsa den ädla Koranen med eller för dem.

MATLAGNING
Att få dina barn att ”laga mat” kan verka som en mardröm men oroa dig inte, du behöver inte dra en mini mästerkock-tävling med dina barn. Att få ditt barn att sprida lite smör, chokladspridning med strössel på brödet är en rolig aktivitet för dem. För lite äldre barn kan de faktiskt njuta av lite enkel bakning. För att se hur du kan få dina barn att hjälpa dig runt i huset, klicka här.

HÄLSOSAMMA OCH ROLIGA AKTIVITETER
Enkla inomhusaktiviteter som målning, sällskapsspel och i princip alla former av spel är kul för barnen! En gång i veckan kan du försöka ta barnen ut för en promenad i parken. Det är en bra aktivitet att bryta din vanliga rutin. Under helgerna är det också en bra idé att ha sportaktiviteter för de eller ta dem ut för en kort promenad. Under vardagar kan man också spendera 1 till 2 timmar med dem innan det är de lägger sig till sängs. Att borsta tänderna med dem eller läsa för dem anses vara en bra tid att få kontakt med dina barn efter en lång dag.

SOCIALA MEDIER
Vi kan inte förneka detta men sociala medier är väldigt beroendeframkallande. Vi säger till oss själva att vi bara kommer att bläddra ner i några minuter men inser snart att det har gått en halvtimme, så låt inte sociala medier stjäla er dyrbara tid! Att avsätta några timmar av din dag för att koppla bort och kommunicera med din familj kan göra underverk. Det är hälsosamt för både vår sinne, vår kropp och vår själ.

Här är några tips på vad vi föräldrar kan hitta på hemma med barnen:


Källa: Omarhana.com